Nu scăpăm de mirosul de la Stația de Epurare: Lucrările sunt întârziate
Nu scăpăm prea curând de mirosul urât de la Staţia de Epurare din Chişinău. Lucrările de modernizare sunt întârziate şi s-a stabilit un nou termen de dare în folosinţă, pentru primăvara anului 2022.
De ziua lui de naştere, primarul Ion Ceban a mers în inspecție pentru că mirosul s-a intensificat odată cu încălzirea vremii, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Primarul a început inspecţia pe şantierul staţiei de epurare alături de şeful de la Apă Canal. Muncitorii nu erau la muncă, iar autorităţile susţin că lucrările sunt gata în proporție de 80%.
Asta după mai bine de 3 ani de muncă. În acest ritm, specialiştii recunosc că nu vor reuşi să încheie modernizările, aşa cum au promis, în toamna acestui an.
Alexandru Lichii, director S.A "APĂ CANAL": „A fost COVID, dar noi depunem maxim efort şi cu suportul primarului general sperăm că termenul va fi respectat”.
Ion Ceban, primar general, Chişinău: „Termenul din câte înţeleg eu, nu sunt sigur că va fi respectat că au fost puţini muncitori pe zona respectivă. Există întârzieri, obiectivi să fim, asta ar fi aprilie 2022.”
Încheierea lucrărilor nu va duce şi la oprirea răspândirii mirosului urât. Directorul Apă Canal, ameninţat cu demisia de către primar, susţine că se face tot posibilul pentru ca locuitorii Chişinăului să nu simtă mirosul.
„Eu am o adresare către toţi locatarii. – Unde există mirosul? – Am zis că în zona sanitară, 500 de metri ar putea să existe. În linii mari, la nivelul municipiului nu ar trebui. Pentru că noi am convenit, că dacă există miros, dumnealui scrie cerere. - Dar ce se face pentru a atenua un pic mirosul? – Care locatari. Eu am o adresare către toți. Dacă este miros, noi venim, adresa concretă, Apă Canal funcționează 24/24”.
Daniela Focșa, reporter TVR Moldova: „Camerele nu pot reda mirosul care se face simţit aici, la staţia de epurare. Fiecare adiere de vânt duce mirosul şi mai departe. Aşa că cei care locuiesc în zonă nu au altă soluţie decât să-l suporte”.
„Seara, când treci cu microbuzul, se simte mirosul specific, este aşa. Eu nici nu mai aştept răspuns degrabă, că asta e în zadar, am lăsat mâinile în jos. Credeţi-mă, aici, pe Munceşti, e urât. Acum, când s-a încălzit, se simte mai tare decât de obicei. Nu aşa de tare ca înainte, dar miros este noaptea, dimineaţa. Nu se mai face nimic, doar vorbesc”.
Staţia de epurare este modernizată de o firmă germană. Lucrările începute în 2018 se desfăşoară lent, deşi trebuiau încheiate în vara anului trecut. Pentru a scăpa de miros nu este suficientă renovarea staţiei de tartare, spun autorităţile, e nevoie şi de o altă soluţie tehnologică.
Ar fi necesară o staţie de piroliză prin care nămolul ar putea fi transformat în praf. Pentru un astfel de proiect se duc negocieri cu Ministerul Agriculturii.