main logo
446

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gaze

Ucraina a anulat un contract ce ar fi adus o investiție americană de sute de milioane de dolari. Înțelegerea se referă la exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră.

Noul guvern de la Kiev a anulat un contract american pentru gazeFoto: digi24.ro

Noul guvern al Ucrainei a anulat contractul pentru exploatarea de gaze şi petrol offshore din Marea Neagră, acordat de precendentul executiv unei subsidiare a grupului american Trident Acquisitions, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro

Aceasta ar fi urmat să fie una dintre cele mai mari investiţii străine făcute vreodată în economia ucraineană, în valoare de cel puţin 200 de milioane de dolari. Iar dacă s-ar fi descoperit zăcăminte în zona denumită Blocul Delfin, investiția putea ajunge la un miliard de dolari.

Compania petrolieră din Statele Unite a spus, potrivit Kiev Post, că făcuse deja un parteneriat cu o firmă românească (GSP Offshore) şi cu una irlandeză (San Leon Energy) pentru acest proiect. Dar noul guvern ucrainean a spus că licitaţia pentru contract a fost făcută „prea repede” şi că va fi reluată.

La licitația inițială, Trident obținuse pe 50 de ani drepturile de explorare și extragere pe o suprafață de 9.800 de kilometri pătrați, într-o zonă apropiată de platforma continentală românească.

Şeful companiei care trebuia să se ocupe de exploatare este un fost deputat rus, Ilia Ponomarev, care a fugit în Ucraina după ce s-a opus anexării Peninsulei Crimeea şi care a primit cetăţenie ucraineană.

Presa de la Kiev mai scrie că una dintre firmele care au pierdut licitaţia iniţială este controlată de un oligarh controversat, Ihor Kolomoiski, care are legături strânse cu preşedintele Volodimir Zelenski. Este vorba de firma Ukrnaftoburinnya, un mare producător ucrainean de gaz, care se leagă de numele oligarhilor Ihor Kolomoinski și Pavel Fuchs.

Decizia guvernului de la Kiev vine, pe de altă parte, la nici două săptămâni după ce SUA ceruseră Poloniei și Ucrainei să-și extindă infrastructura de transport a gazelor naturale, pentru a fi protejate de dependența rusă de gaze. SUA, Polonia și Ucraina au semnat la 31 august la Varşovia un memorandum în acest sens, pentru creşterea securităţii livrărilor de gaze naturale în regiune. 

„Este posibil ca regimul noului președinte Volodimir Zelenski și interesele economice locale ucrainene care îl sprijină să transmită astfel Statelor Unite că menținerea de către Kiev a unei direcții politice proamericane nu vine gratis. 

Companiile petroliere ucrainene vor și ele să profite de potențialul zăcămintelor țării, nu să lase totul americanilor, mai ales că Ucraina s-a angajat deja să cumpere gaze naturale lichefiate din SUA prin intermediul Poloniei”, este de parere jurnalistul Profit.ro Adrian Moșoianu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării