Noi echipamente pentru Serviciul Vamal: Ce include donația
Conducerea Serviciului Vamal a găzduit ceremonia de transmitere a donației de echipamente, finanțată de Guvernele Statelor Unite ale Americii, Japoniei și Regatului Unit al Marii Britanii, prin intermediul Organizației Internaționale a Migrației în Republica Moldova (OIM).
La eveniment au participat șeful OIM, Lars Johan Lönnback, șeful adjunct al Misiunii din cadrul ambasadei Japoniei, Mariko Mori și șeful adjunct al Misiunii din cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii, Edward Inglett, transmite Știri.md.
În cadrul evenimentului a avut loc transmiterea oficială a echipamentului din partea donatorilor și o prezentare a bunurilor de către reprezentanții Serviciului Vamal, care sunt destinate posturilor vamale pentru gestionarea fluxului transfrontalier în contextul situației din Ucraina și pentru consolidarea capacităților Centrului de instruire.
Donația include calculatoare (inclusiv sisteme de operare și licențe), laptopuri, sigilii electronice de securitate, conuri mobile pentru dirijarea traficului, videoproiectoare pentru Centrul de instruire, lanterne, precum și generatoare pentru sprijinul gestionării neîntrerupte și eficiente a frontierelor.
Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov a mulțumit Poporului American, Japonez și Britanic pentru parteneriatul strategic de încredere, pentru sprijinul consecvent și asistența valoroasă care aduce un aport incontestabil Poporului Moldovean, dar și a exprimat recunoștință Organizației Internaționale pentru Migrație pentru receptivitatea, promptitudinea și suportul consistent oferit în procesul implementării acestor trei proiecte de grandioasă valoare.
”Mizăm în continuare pe asistența și susținerea Dvs. în realizarea și implementarea proiectelor noastre comune, orientate preponderent în atingerea standardelor vamale internaționale prin modernizare și digitalizare, prin îmbunătățirea comunicării, consolidării capacităților și dezvoltării competențelor profesionale ale funcționarilor vamali” a punctat domnul Vutcariov.
”De la izbucnirea agresiunii, Japonia a intensificat și a oferit rapid sprijin Ucrainei, țărilor vecine care găzduiesc refugiați, inclusiv Moldova, și altor țări afectate. Aș dori să exprim aprecierea noastră față de popor și Guvernul Republicii Moldova pentru ospitalitatea și generozitatea cu care v-ați deschis țara și casele pentru mii de ucraineni, oferindu-le protecția și asistența socială necesară. Această donație își propune să ajute Moldova să facă față provocărilor generate de agresiunea nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus șeful adjunct al Misiunii din cadrul Ambasadei Japoniei, doamna Mariko Mori.
Șeful adjunct al Misiunii din cadrul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii, Edward Inglett a precizat că, „Suntem prea conștienți de o varietate de scenarii care ar putea genera trecerea în Moldova a unui număr și mai mare de persoane decât cele înregistrate în februarie și martie 2022 și, din acest motiv, a fost în mod clar alegerea potrivită de a continua să consolidăm capacitățile de-a lungul granițelor Moldovei și al autorităților vamale, chiar în prima linie de răspuns. Începând cu luna martie, Ministerul de Externe al Marii Britanii a contribuit cu 12 milioane de lire sterline în sprijinul direct pentru proiecte în Moldova și 33 de milioane de lire sterline la nivel regional, iar marea putere a OIM este capacitatea suplimentară de a lucra mână în mână cu autoritățile naționale, respectându-le capacitățile, contribuind în același timp cu cunoștințele și expertiza lor globală”.
”Echipamentul donat Serviciului Vamal marchează încă o dată colaborarea îndelungată și apropiată cu OIM și angajamentul pentru continuitatea operațională a Serviciului Vamal, grație suportului generos al guvernelor Statelor Unite ale Americii, Japoniei și Regatului Unit”, a menționat în discurs șeful OIM, Lars Johan Lönnback.
Lotul de echipamente este oferit în cadrul a trei proiecte implementate de Organizația Internațională pentru Migrațiune, și anume „Răspuns de urgență la persoanele afectate de criză din Ucraina în Moldova”, „Ajutor de urgență pentru asistență umanitară în Ucraina și țările învecinate” și „Apelul OIM - Ucraina și țările învecinate”.