Noaptea Muzeelor: A fost înregistrat un număr impresionant de vizitatori
În perioada 17-18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, instituțiile muzeale din subordinea ministerului Culturii au înregistrat un flux impresionant de vizitatori. Astfel, peste 35.000 de persoane au participat la diverse activități organizate cu această ocazie.

Cei mai mulți vizitatori, în număr de 15.539, au fost la Muzeul Național de Istorie. Sub genericul „Viitorul muzeelor în comunități în continuă schimbare”, evenimentul a oferit acces gratuit la expoziții, precum și o varietate de activități interactive, transmite Știri.md.
Agenda a inclus activități precum:
- Comunitatea Medievală – demonstrații de tir cu arcul, reconstituiri istorice și expoziții tematice;
- Comunitatea Cucuteniană – ateliere de creație inspirate din cultura Cucuteni;
- Comunitatea Tinerilor Muzicieni – recitaluri ale elevilor de la Liceul Republican de Muzică „S. Rahmaninov”;
- Comunitatea Motocicliștilor – expoziție de motociclete și acțiuni caritabile;
- Comunitatea Cărturești – ateliere de povești pentru copii;
- Vernisajul expoziției „Armonia Frumuseții. Eleganța Atemporală a Covoarelor Azere”, dedicat patrimoniului textil azer.
La Muzeul Național de Artă au fost 9.600 de vizitatori. Publicul a explorat expozițiile de artă națională și universală, precum și expozițiile temporare:
- „Abundență | Lushness” – expoziție dedicată artistelor din Polonia;
- „Gliss” – fotografie de Victor Eugen Mihai-VEM;
- „Din adâncuri spre lumină” – pictură de Dirk Balke (Germania).
Programul a fost completat de ateliere creative pentru toate vârstele, performance-uri artistice și recitaluri muzicale.
În spiritul genericului internațional, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, unde s-au înregistrat 6.334 de vizitatori, a propus activități ce au implicat comunitatea: de la Târgul Meșterilor Populari, la ateliere de creație, recitaluri folclorice, vernisaje și proiecții de film.
Un moment aparte a fost expoziția „Muzeul Casa Părintească – un sfert de veac în beneficiul comunității”, în prezența fondatoarei Tatiana Popa și a Ansamblului „Doruleț”.
Vizitatori au fost și la alte instituții muzeale:
- Muzeul Național al Literaturii Române – 1.567 vizitatori: vizite ghidate, proiecții de film, ateliere pentru elevi și explorări în grădina muzeului;
- Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi” – 1.566 vizitatori: ghidaje tematice, spectacole pentru copii și activități interactive;
- Casa-muzeu A.S. Pușkin – 422 de vizitatori;
- Muzeul de Istorie a Evreilor din Republica Moldova – 50 de vizitatori: tururi ghidate multilingve în Cimitirul Evreiesc și o sesiune online despre patrimoniul evreiesc basarabean.