Nevoile Ministerului Energiei, discutate cu partenerii de dezvoltare
Nevoile actuale ale Ministerului Energiei, care se concentrează pe trecerea către un sector energetic mai sustenabil și mai stabil, au fost discutate aseară cu partenerii de dezvoltare în cadrul unei noi ședințe a Consiliului sectorial în domeniul asistenței externe pentru sectorul energetic, cu participarea premierului Dorin Recean.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor din sectorul energetic, parteneri de dezvoltare internaționali, reprezentanți ai Secretariatului Comunității Energetice, Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), agențiilor de cooperare pentru dezvoltare și alți susținători ai reformei sectorului energetic din Republica Moldova, transmite Știri.md.
Ministerul a cerut sprijinul din partea partenerilor de dezvoltare pentru a finaliza mai multe proiecte strategice din sector, inclusiv suportul experților internațional pentru crearea unei entități centrale de stocare a rezervelor de produse petroliere, asistență financiară pentru elaborarea Planului Național de Dezvoltare Teritorială care să includă noile proiecte de infrastructură energetică la nivel local (cum ar fi rețele electrice, de gaze și de încălzire, parcuri eoliene și solare), dar și asistență pentru dezvoltarea sectorului de biogaz în contextul cerințelor de sustenabilitate pentru biomasă și apariției piețelor organizate de energie electrică.
Totodată, discuțiile au vizat și aprecierile recente în implementarea proiectelor de modernizare a infrastructurii energetice și tranziția către surse de energie regenerabilă, în contextul recomandărilor și evaluărilor din Raportul anual al Comisiei Europene.
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a evidențiat rezultatele obținute în sectorul energetic al Republicii Moldova, chiar și în condițiile unei crize energetice.
„În ciuda provocărilor și incertitudinilor generate de contextul geopolitic, împreună cu colegii de la minister am reușit să înregistrăm progrese remarcabile, fapt recunoscut și în Raportul Comisiei Europene. Moldova a trecut de la un nivel moderat de pregătire energetică în 2023 la un nivel mai avansat în 2024 și a evoluat semnificativ în integrarea pieței de electricitate și în dezvoltarea surselor regenerabile. Aceasta confirmă angajamentul nostru de a implementa în continuare recomandările Uniunii Europene și de a construi un sector energetic mai sustenabil și mai rezilient”, a declarat Cristina Pereteatcu.
Menționăm că, în Raportul Comisiei Europene pentru anul 2024, Republica Moldova a fost apreciată pentru progresul înregistrat în domeniul energetic, cu avansare semnificativă în implementarea pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, inclusiv al Directivelor privind Energia Regenerabilă și Integrarea Electricității.
Printre realizări se numără avansarea în elaborarea Strategiei energetice naționale până în 2050 și în procesul de creare a unui operator al pieței energiei electrice, rezultate palpabile în vederea integrării pieței energetice naționale în sistemul european.
Un alt punct important al reuniunii ține de prezentarea progreselor pe implementarea proiectelor strategice de interconectare a rețelelor electrice, inclusiv proiectele de construcție a liniilor electrice de înaltă tensiune între Moldova și România, dar și modernizarea stațiilor electrice. Totodată, autoritățile continuă să consolideze rutele alternative de transport de gaze naturale, cu scopul de a diversifica sursele de aprovizionare și de a asigura securitatea energetică a țării. În acest context sunt planificate proiecte de modernizare a infrastructurii de transport al gazelor și de elaborare a unui cadru legislativ pentru gestionarea rețelelor de gaze.
Printre realizările întreprinse pe domeniul gazier se numără aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025, care include 44 de măsuri specifice în vederea asigurării securității energetice, chiar și în condiții de criză, de asemenea majorarea obligației privind stocurile de gaze la 15% din consumul anual al țării, dar și aprobarea unui Plan de acțiuni în sectorul, elaborat cu sprijinul UNDP Moldova și prezentat Secretariatului Comunității Energetice.
Reuniunea reprezentanților Consiliul Sectorial a oferit cadrul pentru definitivarea discuțiilor cu partenerii externi, în contextul unei crize induse de incertitudinea livrărilor de energie în stânga Nistrului, dar și pentru alinierea continuă a sectorului energetic la standardele europene de sustenabilitate și securitate energetică.
Foto: Energie.gov.md