main logo
824

Musteața: Spațiul online nu e reglementat. Trebuie de găsit o soluție

"În Republica Moldova spațiul online nu este reglementat. Aici este o lacună legislativă care trebuie discutată și găsită o soluție", o spune directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața.

Musteața: Spațiul online nu e reglementat. Trebuie de găsit o soluțieColaj: știri.md

În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, șeful SIS spune că sunt mai multe exemple din țările europene cum poate fi făcut acest lucru, transmite Știri.md.

Potrivit lui, subiectul este discutat pe platforma parlamentară și sunt mai multe inițiative.

"Spațiul online este foarte mare ca volum de lucru, de monitorizare, de identificare, analiză. Sunt diferite site-uri care publică informații manipulatorii, dezinformare, propagandă și atunci intervenim pe lângă anumite instituții de stat pentru a le bloca. Dacă se instalează un VPN, ne dăm seama că ele se blochează pentru acces din Republica Moldova, or aici e jurisdicția noastră pe care putem să o aplicăm.

Ce ține de platformele de socializare, majoritatea din cele mari (Facebook, Google, Youtube, Twitter) au platforme de monitorizare și, respectiv, își gestionează conținutul, fie că e artificial intelligence, fie că sunt persoane care stau și monitorizează, e o platformă pe care poți raporta, este o platformă de interacțiune cu organele de drept sau cu serviciile speciale din diferite țări. Sunt destul de cooperanți, inclusiv TikTok.

Când este vorba de Telegram, această platformă este una dintre cele mai puțin cooperante, moderarea lipsește, oferă un grad înalt de anonimitate ceea ce este pe larg utilizat de cei care creează și furnizează foarte multă dezinformare. Noi avem așa o vorbă pe intern: "acest darknet adus la mâna utilizatorului simplu".

Noi încercăm să facem apeluri către companii, expediem scrisori, încercăm să arătăm că se produce dezinformare. Încă nu am obținut un feedback. Nu e o problemă doar a Republicii Moldova, e o problemă la nivel internațional. Am discutat și cu parteneri și ei spus că au aceeași problemă. La momentul dat e un efort comun internațional de a face apel către această companie. Este libertatea de exprimare și este propagandă și dezinformare, acestea sunt două lucruri care trebuie delimitate", spune Musteața.

Cât despre conturile sparte ale mai multor oficiali, directorul SIS spune că instituția a venit doar cu recomandări, întrucât este vorba despre conturi și dispozitive personale.

"În primul rând trebuie să înțelegem că acelea erau conturi personale, utilizate pe telefoane personale, și aici ține de responsabilitatea fiecăruia să-și asigure securitatea cibernetică. Și până, și după, Serviciul a făcut mai multe apeluri în acest scop. În special după, persoanele au devenit mai interesate de igiena cibernetică, cum să se protejeze. Noi am dat o serie de recomandări. Asta putem face atunci când e vorba de chestii personale, să fie mai atenți, iar discuțiile de serviciu să fie purtate prin linia guvernamentală telefonică, care este securizată și a deținută de SIS", a adăugat Musteața.

Întrebat despre veridicitatea lor, Musteața spune că asta nu ține de competența SIS.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării