main logo
3250

Musteața, precizări la declarațiile sale: Vreau să fac un apel la calm

Directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a făcut unele precizări privind declarațiile sale de ieri, 19 decembrie, care au stârnit discuții în societate.

Musteața, precizări la declarațiile sale: Vreau să fac un apel la calmColaj: Știri.md

În cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova, Musteața a făcut un apel la calm și a menționat că războiul din Ucraina va continua și în 2023. Astfel, riscurile pentru Republica Moldova se mențin, transmite Știri.md.

"Vreau să fac un apel la calm față de cetățeni, a fost un val de discuții în societate privind modul cum au fost interpretate declarațiile mele. În primul rând, SIS monitorizează întreg spectrul ce se întâmplă în Ucraina, ce planuri sunt și încercăm să facem niște analize de risc pentru anul viitor.

Ceea ce vedem noi este că războiul din Ucraina, din păcate, va continua în 2023. Este un risc care ne afectează și pe noi. Așa cum vedem, Federația Rusă va încerca o nouă ofensivă spre Vest, asta presupune că au un obiectiv clar încotro sau unde vor să continue lupta și acest obiectiv ei și l-au setat încă din 24 februarie și nu a fost schimbat de atunci.

Obiectivul Federației Ruse de a continua ofensiva spre Vest pe tot teritoriul Ucrainei rămâne valabil pentru ei, asta au și declarat ei încontinuu.

Respectiv, este logic să deducem, și informația pe care o deține SIS, împreună cu partenerii, indică asupra faptului că în 2023 putem să ne așteptăm cu o probabilitate înaltă la o nouă ofensivă pe teritoriul Ucrainei spre Vest. Despre asta au vorbit și colegii de la Kiev de nenumărate ori, au vorbit și alți parteneri de-ai noștri din alte state. În 2023, războiul rămâne cea mai mare vulnerabilitate, cel mai mare risc în adresa Republicii Moldova, Ucrainei, a regiunii în general", a declarat directorul SIS.

Întrebat despre situația din regiunea transnistreană, șeful SIS a menționat că este deocamdată calmă.

"Regiunea transnistreană rămâne un punct destul de calm, având în vedere situația din regiune, noi monitorizăm foarte atent, există dialog pe platforma Biroului politici de reintegrare unde se discută diferite aspecte, vedem un nou contract de livrare a energiei electrice care s-a semnat. Deci, între ambele maluri există dialog, asta e important. În soluționarea oricărui conflict trebuie să existe dialog.

De aceea, analiza noastră arată că în Transnistria, chiar dacă sunt prezente forțe militare ruse, staționate ilegal acolo, situația rămâne destul de calmă la acest moment și previziunea noastră e că așa va fi câteva luni înainte. Ceea ce am vorbit înainte ține de cum ar putea să se desfășoare situația pe frontul din Ucraina", spune Musteața.

Totodată, un risc îl reprezintă și munițiile de la Cobasna, despre care nu se cunoaște câte sunt la număr și nici în ce condiții sunt păstrate.

"Depozitul de la Cobasna din păcate nimeni nu poate spune cu certitudine cât este acolo, ce este și în ce stare se păstrează. Un depozit de muniții are anumite condiții de păstrare. Cum se păstrează ele acolo nu știm, din păcate misiunile sau tentativele de a avea misiuni OSCE în acea regiune nu s-au soldat cu succes. Ultima evaluare s-a făcut cu mulți ani în urmă.

Un astfel de depozit, cu o cantitate mare de muniții, reprezintă un pericol în sine, pentru că dacă nu sunt respectate condițiile de păstrare ar putea avea loc o deflagrație. Actualmente, din analiza noastră și din informațiile noastre, munițiile de acolo sunt păstrate în condiții așa cât de cât să fie ferite de factori externi care ar putea influența stabilitatea lor. 

O astfel de cantitate de muniții în regiunea transnistreană, având un război nu departe de hotarele noastre, iarăși e un pericol pentru că multe persoane și-ar dori să le ia de acolo și poate să le vândă pe piața neagră, părțile implicate în conflict ar dori să-și atribuie lor aceste muniții. Astfel de muniții trebuie păstrate sub un control internațional foarte bine instituit, cu anumite mecanisme", a adăugat Alexandru Musteața.

Reamintim că ieri, 19 decembrie, șeful Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a declarat că "Federația Rusă ar avea în plan să invadeze și Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluțiile războiului din Ucraina".

Ulterior, SIS a venit cu o precizare: "În contextul declarațiilor lui Alexandru Musteața, director SIS, pentru TVR Moldova, referitor la principalele riscuri la adresa securității naționale, în cadrul cărora s-a făcut referire și la analiza mai multor scenarii prin care Federația Rusă ar încerca inclusiv o invazie terestră prin nordul Ucrainei, către Republica Moldova, precizăm că directorul SIS a menționat că obiectivul Federației Ruse de a crea un coridor terestru până în regiunea transnistreană este unul valabil și azi, iar o nouă ofensivă a Federației Ruse spre această direcție ar putea avea loc în 2023. De asemenea, punerea în aplicare a acestora depinde de evoluțiile războiului din Ucraina".

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării