main logo
4179

Munteanu: Unii procurori demisionează din cauza evaluării integrității

Procurorul general, Ion Munteanu, afirmă că sistemul Procuraturii din Republica Moldova trece printr-o criză acută de cadre. Dacă situația se va agrava, țara riscă să se confrunte cu blocaje în justiție, iar printre motivele pentru care acuzatorii își părăsesc benevol fotoliile s-ar număra inclusiv procesul de evaluare extraordinară.

Munteanu: Unii procurori demisionează din cauza evaluării integritățiiImagine simbol

Procurorul General a menționat că insuficiența de cadre are urmări și asupra eficienței sistemului. În același timp, cadrele sunt motivate de oportunitățile din sectorul privat, dar și de faptul că nu își asumă procesul de evaluare extraordinară, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

„Blocajele se observă. Se observă atât în interiorul Procuraturii, ât și în sistemul judecătoresc. (…) În esență este vorba despre cauze penale care urmează a fi reluate. Aceeași situație în sistemul Procuraturii. Procurorul general are posibilități, potrivit legii, de a delega procurori din alte subdiviziuni, pentru a asigura funcționalitatea unei subdivizuni afectate de lipsa de cadre. Încerc să gestionez lucrurile în așa fel încât să asigur funcționalitatea unei procuratur, să nu blochez pe de altă parte funcționalitatea altei procuraturi”, a precizat Munteanu.

Anterior, Ion Munteanu declara că procurorii și-ar dori salarii mai mari, dar și programe naționale, care să le ofere acces la credite ieftine, dar și alte beneficii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform legii, au fost majorate salariile judecătorilor și acuzatorilor care au trecut vetting-ul. De exemplu, în cazul procurorilor anticorupție, lefurile ar urma să ajungă la 37.000 de lei, de la 22.000 cât este în prezent, însă abia după ce vor trece evaluarea integrității.

Mai nou, Guvernul a extins garanțiile sociale oferite judecătorilor și procurorilor. Aceștia vor beneficia de compensarea cheltuielilor de transport tur-retur sau pentru închirierea spațiului locativ, în cazul în care activează în alte localități decât cele în care își au domiciliul. Formula de calcul va fi stabilită printr-o hotărâre de Guvern, care este în proces de elaborare.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării