Munteanu: Controlul comun la Giurgiulești-Galați, o soluție ineficientă
Președintele Comisiei Comune pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Valeriu Munteanu, a criticat modelul propus pentru controlul „coordonat” la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați, aplicat pe sensul de intrare în România, subliniind că acesta nu răspunde nevoilor reale ale cetățenilor.

Modelul, inspirat din experiența de la vama Albița-Leușeni, este prezentat ca o „bună practică”, dar în realitate reprezintă două controale separate și consecutive, desfășurate de autoritățile celor două state. Astfel, călătorii trebuie să oprească de două ori, parcurgând proceduri și verificări în două baze de date, ceea ce nu contribuie la fluidizarea traficului și mai degrabă complică viața cetățenilor și transportatorilor, transmite Știri.md.
„Așa-numitul sistem de control coordonat de la Leușeni-Albița nu este o soluție eficientă, ci o formă fără fond. Nu este un control comun în sens european, nu este un „one stop control”, ci doar o înșiruire de controale clasice, care complică inutil viața cetățenilor și transportatorilor”, a declarat Valeriu Munteanu.
De asemenea, precizează Munteanu, acest model funcționează unilateral pe sensul de intrare în România, în timp ce, la ieșirea din țară, controlul se face în mod clasic, pe două puncte distincte. Aplicarea parțială și dezechilibrată a sistemului creează confuzie și contravine scopului de fluidizare a traficului de frontieră.
Munteanu a subliniat exemplele unor state europene, precum Polonia și Slovacia, care dezvoltă puncte vamale comune cu un singur control, într-o singură oprire, model care ar trebui urmat și de România.
În acest context, Grupul parlamentar AUR din Camera Deputaților susține proiectul de lege pentru implementarea unui control vamal unificat. Valeriu Munteanu a solicitat Guvernului României să implementeze de urgență un regim „one stop control” în toate cele șapte puncte de frontieră dintre România și Republica Moldova, pentru a răspunde nevoii de mobilitate și cooperare reală între cele două state.
„Până la realizarea Unirii, între România și Republica Moldova trebuie să existe un singur punct de control, nu două. Asta înseamnă unitate în fapte, nu doar în vorbe”, a conchis Munteanu.