Muncitorii au început lupta cu omida păroasă a dudului
Condiţiile meteorologice din acest an au fost favorabile dezvoltării dăunătorilor.

Ca să nu se trezească cu roada compromisă, pe mai multe terenuri, muncitorii au început lupta cu omida păroasă a dudului, care poate afecta 120 de specii de pomi. Intervențiile chimice cu insecticide au avut loc, în aceste zile, pe traseul Balcani, în preajma raionului Criuleni, transmite Știri.md cu referire la canal2.md.
Condiţiile meteorologice din acest an au fost favorabile pentru dezvoltarea omizii păroase a dudului. Lăsate în voie, dăunătorii pot afecta circa 120 de specii de pomi şi arbori. Aşa că specialiştii nu vor să piardă nicio zi şi au început a le veni de hac.
„În urma cercetărilor de traseu efectuate, anume pe sectorul Criuleni a şoselei Balcani, s-a constatat că într-adevăr dăunătorul are o dezvoltare în masă şi am convenit că este nevoie de efectuat măsuri de combatere a dăunătorului pentru a preveni dezvoltarea lui de mai departe”, a comunicat inspectorul superior, Direcţia raională pentru Siguranţa Alimentelor, Criuleni, Larisa Boşcanean.
Specialiştii susţin că substanţele chimice pe care le folosesc la stropirea copacilor, nu vor afecta roada.
„Se prelucrează cu insecticide speciale de clasele a treia şi a patra. Ele acţionează în termen de 5-7 zile, dar după 14 zile nu au nici un efect la productul care se află pe copac”, a menționat administratorul Întreprinderii de Stat Protecţia Plantelor, Ştefan Lungu.
Echipaţi, muncitorii din Criuleni au început să stropească livezile de ieri. În total, au intervenit pe o suprafaţă de 68 de hectare.
„Avem mască, avem ochelari. Pentru lucru suntem gătiţi. Când e cald tare ne mai oprim, când se mai răcoreşte ne ne pornim iar”.
„Mergem, mergem, ce să-i faci că avem multe raioane. Raioanele sunt încărcate cu omidă”.
Măsuri similare de combatere a dăunătorilor au mai fost efectuate în raioanele Orhei şi Basarabeasca, iar în următoarele zile se vor extinde prepondent în Sudul ţării.
„Practic ea este pretutindeni, în toată republica. Focarele de bază sunt în zona de Sud şi zona de Centru a Republicii. Tratamente au preconizat majoritatea raioanelor, am prevăzut majorarea densităţii”, a afirmat șefa Serviciului Monitoring Fitosanitar, Direcţia Protecţia plantelor, Eugenia Tulgara.
Pentru combaterea dăunătorilor în masă, din bugetul de stat a fost alocată suma de aproape jumătate de milion de lei.