main logo
812

Moștenirea în inimă: Satul Sloveanca a găzduit festivalul portului popular

În satul Sloveanca, comuna Bălășești, a avut loc un eveniment cald și plin de culoare – festivalul „Drag îmi este portul strămoșesc, drag îmi este neamul meu”. Sărbătoarea a adunat laolaltă oameni din mai multe generații și le-a reamintit tuturor că rădăcinile noastre trăiesc atât timp cât le păstrăm cu grijă. Evenimentul a fost posibil datorită unui proiect finanțat de România, prin intermediul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Moștenirea în inimă: Sloveanca a găzduit festivalul portului popularColaj: Știri.md

În cadrul acestuia, Casa de Cultură din Sloveanca va beneficia de 58 de costume populare noi pentru copii cu vârste între 8 și 13 ani, dar și de un set modern de sonorizare pentru desfășurarea activităților culturale, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

„Festivalul ‘Drag îmi este portul strămoșesc, drag îmi este neamul meu’ desfășurat astăzi în Sloveanca este un eveniment cultural important, pentru că ne definește ca popor. Și cel mai semnificativ este faptul că această inițiativă culturală a fost posibilă datorită unui proiect câștigat în cadrul unui concurs organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova”, spune Elena Neaga, primara comunei Bălășești.

„Consider că este o sărbătoare foarte importantă, deoarece costumul popular este unul singur. Cu mici variații regionale, el reprezintă probabil cel mai durabil element al identității noastre naționale. Ne-a ajutat să supraviețuim secolelor și să rămânem un popor”, precizează Mihai Tican, gerant interimar, Consulatul României la Bălți.

În cadrul festivalului s-au desfășurat spectacole folclorice, expoziții de obiecte tradiționale, dar și ateliere de broderie.

„Astăzi am văzut atât de mulți oameni minunați și mi-am dat seama că tradițiile, costumul național și credința locuiesc în sufletul oamenilor. Vizităm casele localnicilor și vorbim despre obiceiuri și tradiții străvechi. De acolo ne alimentăm cu folclor, pentru că acesta nu se naște în noi în mod spontan, ci se transmite din generație în generație. Simțim o responsabilitate profundă și mândrie că putem transmite mai departe acest tezaur tinerilor, ca ei să-l păstreze cu demnitate și să-l valorifice în continuare”, zice Mariana Galben, directoarea Casei de Cultură din Sloveanca.

Locuitorii spun că evenimentul a fost o adevărată mozaică de sunete, culori și voci ale strămoșilor.

„Acest eveniment înseamnă mult pentru noi și pentru întreg satul — suntem o localitate mică, dar cineva și-a amintit de noi. Înainte nu aveam astfel de manifestări și suntem sincer bucuroși.”

„Oamenii încă păstrează tradițiile etnice, deși tinerii pleacă, iar în sat rămân mai mult cei în vârstă. Ne bucură mult când are loc un festival aici.”

„Cred că este foarte important, mai ales în zilele noastre, deoarece avem copii cărora trebuie să le transmitem acest costum național și aceste tradiții. Doar văzându-le la noi vor putea înțelege cât de valoroase și frumoase sunt.”

În anul 2022, ia tradițională cu altiță, simbol al identității culturale a României și Republicii Moldova, a fost inclusă în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO — o recunoaștere a valorii sale artistice unice și a profunzimii sale istorice.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării