main logo
2176

Morari îi răspunde lui Alaiba: Sunteți obișnuiți să mințiți nerușinat

După ce ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a acuzat-o pe Natalia Morari că ar lansa în spațiul public mai multe minciuni despre activitatea unuia dintre cei mai importanți investitori străini din R. Moldova, compania Sumitomo, jurnalista a venit cu o replică și a declarat că Alaiba s-ar fi evidențial ca „unul dintre participanții de rang înalt în cazul extorcării a 400.000 de euro de la companie”.

Morari îi răspunde lui Alaiba: Sunteți obișnuiți să mințiți nerușinatColaj: Știri.md

Natalia Morari a spus într-un filmuleț video că ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării este prost informat, iar jurnalista s-a referit la decizia Consiliului Concurenței, semnată de președintele instituției, Alexei Gherțescu, la data de 25 mai 2022, privind amenda de 268 de milioane de lei, transmite Știri.md.

„Domnule Alaiba, dumneavoastră ați scris că „e adevărat, compania are o istorie veche de peste cinci ani cu Consiliul Concurenței, inițiată încă de guvernele oligarhilor”. Domnule Alaiba, când a fost numit domnul Gherțescu în funcție, apropo, prietenul dumneavoastră, propus tot de către dumneavoastră, pe 15 februarie 2022? Corect, numirea s-a votat pe 17 februarie 2022, iar acesta a preluat conducerea peste patru zile. Adică, preiei funcția și, după 100 de zile de activitate, pui o sancțiune de 268 milioane, semnezi această decizie și dai vina pe guvernele oligarhice? Păi, nu dumneavoastră ați spus că este profesionist? De ce nu a oprit această problemă?”, se întreabă Natalia Morari.

Potrivit jurnalistei, procesul de investigare a pornit pe 30 septembrie 2021, conform Dispoziției Plenului Consiliului Concurenței nr. 33, atunci când la putere era deja actuala guvernare, iar „oligarhii erau demult plecați din țară”.

„Întrebați-vă prietenii, domnule Alaiba, cine a scris pe foiță suma de 400.000 de euro într-un local din Chișinău în schimbul rezolvării problemei cu sancțiunea de 268 de milioane de lei. În cadrul investigației au depus mărturii Igor Corman, directorul Sumitomo în Moldova, dar și alți reprezentanți ai structurilor statului. Vorbim deja de o extorcare clară, la care, judecând după evenimentele ulterioare, ați putea avea legătură”, susține Natalia Morari.

Astfel, Natalia Morari a adresat mai multe întrebări ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Acestea sunt:

„Dumneavoastră ați citit scrisorile publice formulate de Asociația Businessului European și Asociația Investitorilor Străini în adresa conducerii țării? Reiterez – două dintre cele mai vocale asociații de business. 

Sunteți de acord cu concluzia EBA, precum că „astfel de abordări afectează grav credibilitatea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, cu impact direct, nu numai în rândul investitorilor existenți în Republica Moldova, care astfel își vor regândi planurile investiționale și de dezvoltare, dar și atragerea unor noi investiții străine din Uniunea Europeană”?

Dar cu observația FIA, care remarcă că „recenta Decizie a Plenului Consiliului Concurenței pune, pe baza unor motive îndoielnice și formale, într-un fon de umbră activitatea acestui important investitor străin, compromite atractivitatea climatului de afaceri, în special parteneriatele public-private, dar și știrbește din imaginea țării”?”, îl întreabă Natalia Morari pe Dumitru Alaiba.

„În concluzie, domnule Alaiba, Dvs., ca și toată guvernarea Maiei Sandu – ori, voi sunteți miniștrii ei, nu ai noștri – sunteți obișnuiți să mințiți constant și nerușinat. Mereu altcineva e de vină, mereu găsiți scuze, mereu vă scapă totul din mâini. Vreau să vă mai întreb: câți investitori ați adus pe parcursul a patru ani de guvernare a Maiei Sandu voi toți? Unde sunt companiile promise, H&M, UBER? Dar cu Revolut ce s-a întâmplat, domnule Alaiba? Exact ca și Fujikura, voi ne anunțați că Fujikura a plecat din Republica Moldova din cauza războiului, dar în Ucraina ei continuă să lucreze? De râs și de plâns”, a conchis Natalia Morari.

Știri.md amintește că anterior, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a acuzat-o pe Natalia Morari de lansarea unor informații false privind activitatea unuia dintre cei mai importanți investitori străini din R. Moldova, și anume compania Sumitomo.

Reacția ministrului a venit după ce Natalia Morari a anunțat că Sumitomo ar urma să plece din țara noastră, după ce ar fi fost amendată cu 268 milioane de lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării