main logo
631

Morari, despre crearea completelor specializate pentru frauda bancară

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, susține că inițiativa procurorului general, Alexandr Stoianoglo, de a institui complete de judecători specializați în examinarea dosarelor ce vizează „furtul miliardului” și a cauzelor conexe, este o abordare pripită și apărută ca rezultat al dorinței de a controla sistemul judecătoresc.

Morari, despre crearea completelor specializate pentru frauda bancară

Într-o scrisoare deschisă, Viorel Morari precizează că i se pare această abordare cel puțin stranie, deoarece procurorul general nu se referă la crearea instanțelor de judecată specializate, ci doar a completelor de judecată, transmite Știri.md cu referire la IPN

Potrivit lui, conform prevederilor Constituției, pentru anumite categorii de cauze pot funcționa judecătorii specializate, dar nu complete specializate. 

„Dacă facem o paralelă dintre reforma din sistemul judecătoresc, când au fost lichidate instanțele economice și propunerea dumneavoastră, rezultă că doriți revenirea la gradul înalt de corupție și necesitatea monopolizării judecării dosarelor „furtului miliardului”. Or, anume acestea au fost argumentele de bază ce au stat la originea lichidării instanțelor judecătorești economice, în 2011”, se menționează în scrisoare.

Viorel Morari consideră un alt lucru interesant: mențiunea expresă în comunicatul Procuraturii Generale a așa-ziselor dosare privind „furtul miliardului”. În opinia sa, o astfel de formulare generează câteva întrebări: Cum vor fi selectate respectivele dosare, după ce criterii? Există o astfel de categorie de infracțiuni în Codul Penal și care vor fi criteriile de delimitare de abuzurile, delapidările, sustragerile în cazul altor infracțiuni? „Dosarele împotriva procurorilor (Morari, Bețișor, Baeșu, Statnîi), dosarele BNM, Victoriabank, alte dosare în care este interesat direct Veaceslav Platon – fac parte din această categorie? Cum vor fi respectate normele procesual penale și dreptul la justiție echitabilă, dacă dosarele vor fi selectate de procurori, iar repartizarea aleatorie va fi omisă? Cum va corela acest mecanism (neprevăzut de lege) cu dispozițiile Convenției Europene a Drepturilor Omului și practica CEDO? Cum vor fi examinate recuzările, modificate completele etc.?”, se întreabă șeful suspendat al PA.

Potrivit lui, o altă chestiune se referă la gestionarea așa-ziselor dosare privind „furtul miliardului”. Acesta afirmă că „au fost difuzate comunicate seci despre scoaterea de sub urmărire penală a persoanelor figurante în dosar”, însă se întreabă dacă procuratura nu consideră necesar a explica societății care au fost dificultățile. 

„Domnule procuror general, dacă faceți o paralelă cu activitatea Procuraturii Anticorupție în perioada lunilor septembrie-octombrie 2019 și activitatea dumneavoastră, veți vedea anumite diferențe. Anterior, se publicau informații statistice privind numărul acțiunilor de urmărire penală efectuate și rezultatele obținute în dosare de rezonanță”, se spune în scrisoarea deschisă.

Referindu-se la cazul profesorilor turci , Viorel Morari afirmă că procurorul general „cu siguranță a știut sentința, cu siguranță inculpatul a negociat cu procurorii, chiar a menționat că vrea să-l mai impună să plătească încă ceva”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării