main logo
712

Monument din Capitală, distrus deși s-au alocat milioane pentru reparație

O clădire din inima Capitalei, parte a patrimoniului arhitectural, a fost avariata, după ce o companie a început restaurarea acesteia în baza unei licitaţii în valoare de peste patru milioane de lei.

Monument distrus, deși s-au alocat milioane pentru reparație

Edificiul a fost inundat de mai multe ori din cauza că acoperişul a fost demontat, iar construcţia a stagnat luni în şir, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md

Acum tavanul stă să cadă, iar pereţii sunt acoperiţi de igrasie.  Agentul economic și responsabilii de la Primărie se acuză reciproc. În urma scandalului, Alexandru Panfilii, şeful Direcției Construcții Capitale a Primăriei Chișinău, a fost nevoit să renunțe la  funcţie.

Edificiul cu două nivele de pe strada Cojocarilor nr.9 din centrul istoric al Chișinăului datează din 1898 şi este inclus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură alcătuit de Academia de Ştiinţe. Iniţial aici era sediul unei şcoli primare pentru băieţi. Începând cu anul 2007, în clădire se află sediul Societății Invalizilor din Republica Moldova, în baza unui contract de comodat încheiat cu Primăria municipiului Chișinău.

Anterior, societatea a deținut în proprietate o clădire pe strada Pan Halipa din Capitală. În 2006, când la inițiativa fostei guvernări comuniste a început reconstrucția Complexului memorial Eternitate, s-a decis exproprierea Societății Invalizilor de imobil, acesta urmând să fie demolat. Vasile Ursu, primarul interimar al Chișinăului din perioada respectivă, le-a propus persoanelor cu dizabilităţi clădirea de pe strada Cojocarilor. La rândul său, Primăria și-a asumat angajamentul să repare capital imobilul din cont propriu, după care să-l transmită în proprietate Societății Invalizilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării