main logo
19463

Momentul în care rachetele antigrindină au fost lansate în Moldova

Ploaia cu grindină a făcut prăpăd ieri în Republica Moldova, iar aproximativ 500 de rachete antigrindină au fost lansate și 54 de nori cu pericol au fost prelucrați.

Momentul în care rachetele antigrindină au fost lansate în MoldovaColaj: Știri.md

Fenomenul a trezit o serie de întrebări cu privire la „lipsa” rachetelor antiaeriene în Moldova, însă în imaginile video expediate în adresa redacției Știri.md prin intermediul opțiunii Adaugă o știre se observă că rachete antigrindină totuși au fost lansate la Nisporeni. Traiectoria rachetei este vizibilă pe norii captați în imaginile video.

Contactați de către Știri.md, reprezentanții Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice spun că începând cu ora 15:43 până la ora 22:53 au fost efectuate operațiuni de influențe active asupra norilor cu pericol de grindină.

„În procesul de influențe au fost implicate unitățile speciale Edineț, Soroca, Sângerei, Corneşti şi Călăraşi. În urma influențelor active au fost lansate 495 de rachete antigrindină. Au fost prelucrați 54 de nori cu pericol de grindină”, comunică pentru Știri.md responsabilii Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice.

De menționat că, în total, pe parcursul anului 2024 au fost lansate 1.328 de rachete. La moment, Serviciul Special are în stoc 4.200 de rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct în mediu cu câte 32 de rachete, atât de rază scurtă, cât şi de rază lungă de acțiune.

În același timp, responsabilii ne-au comunicat că Serviciul Special nu are dreptul să lanseze rachetele antigrindină în zona frontierei de stat, deasupra localităților cu o populație mai mare de 10.000 de locuitori, precum şi în cazurile restricției aviatice.

Știri.md menționează că tunurile antigrindină sunt trimise către norii la nivelul cărora se formează grindina. Scopul principal al acestor sisteme este de a opri procesul de formare a particulelor de gheață. 

Acest lucru se realizează cu ajutorul unui amestec exploziv format din acetilenă și aer, care este împins în camera inferioară a mașinii. Unele sisteme utilizează și oxigen sub presiune pentru ca efectul exploziv să fie mai mare. Unda de șoc este propagată cu viteza sunetului la altitudini de până la 15.000 de metri. Prin oprirea formării particulelor de gheață, acestea vor cădea pe sol sub formă de picături de ploaie sau lapoviță.

Citește și: Prăpăd la Nisporeni: Grindina cât oul a distrus culturile agricole

Prăpăd lăsat de grindină în țară: Sute de hectare de terenuri agricole, distruse

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării