main logo
2373

Moldovenii și-au umplut portbagajele cu cadouri și au pornit spre casă

Și-au umplut portbagajele cu cadouri și au pornit spre casă, în R. Moldova. Este vorba despre mii de moldoveni care muncesc în străinătate și în ajunul sărbătorilor de iarnă se întorc la baștină. De dimineață, la cel mai tranzitat punct de frontieră – Sculeni, zeci de mașini au făcut cozi pe sensul de intrare în țară.

Moldovenii și-au umplut portbagajele cu cadouri și au pornit spre casăFoto: nordnews.md

Unii dintre conaționalii noștri nu și-au văzut rudele de ani de zile, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

,,–Acasă, de sărbători. –De mult timp nu ați venit acasă? –Doi ani.  Păpușă, dinozaur. Pentru fata unor cumetri am luat bucătărie. 

–Cât de des vă vedeți rudele și nepoțelele? –Nu știu, când îmi dă voie patronul de la muncă. Nu depinde de mine, depinde de șeful meu.”

Și-ar dori să-și viziteze părinții mai des, dar din cauza programului exigent de muncă și distanței mari, o fac doar o dată pe an.

,,Am venit cu clemantine, cadouri, jucării, panetone. Foarte multe, suntem mulți. –Pentru cine sunt toate aceste bunătăți? –Pentru verișori, părinți și pentru noi. –Cât de des veniți acasă? –Venim în fiecare an, ne facem sărbătorile în Moldova. Este o tradiție și venim cu drag aici, ne întoarcem cu drag la părinți, la soră și verișori.”

Pentru că sunt departe de casă, li s-a făcut dor de tradițiile și obiceiurile moldovenești, mai ales de tăierea porcului.

,,Am venit pentru a vizita socrii. Mi-au spus că vor tăia porcul și mă duc la ei cu cadouri. Îi vizităm, stăm la masă, după care ne întoarcem în România. Vom reveni de Crăciun, pe 7 ianuarie. E tradiție de demult, noi ținem la această tradiție și venim în fiecare an aici.  O șampanie, un album de la nuntă, de-al nostru, de când am făcut nunta. Avem ciocolată, dulciuri.”

,,Am venit să sărbătorim Anul Nou la frați.  –Veniți de fiecare dată de sărbători? –Nu, nu de fiecare dată. Așa am hotărât în acest an. Avem diverse cadouri pentru fratele mai mare, pentru copii, dulciuri, hăinițe, o sticlă de vin, ceva de casă, pahare frumoase, o sticlă de cognac. ”

Unii moldoveni aleg să-și cumpere produsele alimentare pentru masa de Revelion din România, pentru că spun ei, prețurile de acolo sunt mai puțin pipărate.

,,Am luat o gentuță, la nepoței niște ciorăpei, o pușculiță,  clemantine, de toate. Ne ducem să facem cumpărăturile acolo deoarece e mai aproape și prețurile sunt mai convenabile. Salariile la noi sunt mai mici, acolo salariile sunt mai mari, dar și prețurile mai mici.”

Dacă majoritatea moldovenilor vor petrece în noaptea dintre ani la mese doldora de bucate, alături de familie și prieteni, angajații Serviciului Vamal vor fi la datorie. Aceștia au întreprins deja mai multe măsuri pentru a eficientiza fluidizarea traficului pe sensul de intrare în țară.

,,A fost suplinit numărul de funcționari vamali, atât la poliția de frontieră, cât și la Serviciul Vamal. Se lucrează pe toate pistele care sunt libere și se aplică metoda revers. Se lucrează pe direcția ieșire dacă este liberă.

La fiecare 24 de ore, postul vamal de frontieră Sculeni este traversat în jur de 1.400-1.500 mijloace de transport și în jur de 6000 de persoane, călători. Majoritatea conaționalilor noștri se întorc de peste hotare din Italia, Anglia, Germania. Din 1600 de mijloace de transport care traversează frontiera, în jur de 30% sunt din diasporă.”, a spus Dorin Grosu, Inspector Superior Postul Vamal Sculeni.

În ultimele 24 de ore, mai mult de 30 de mii de persoane au intrat în țară. Peste 20 de mii sunt cetățeni moldoveni.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării