Moldovenii se pregătesc pentru Paștele Blajinilor: Sfatul unui preot
Moldovenii au început pregătirile pentru Paștele Blajinilor. Aceștia se grăbesc să cumpere tacâmuri, lumânări și alte produse pentru pomenile pe care le vor duce la cimitir. Mulți dintre ei spun că nu se uită la bani și că sunt dispuși să cheltuie cât este necesar.

În Piața Centrală din Capitală, la mare căutare au fost tacâmurile, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Două mii de lei am cheltuit. După pensia mea, îmi pare că nu e scump. Pentru ziua care vine, a Blajinilor, a morților, nu trebuie să ne zgârcim.”
„- Cât trebuie să scoată moldovenii din buzunare pentru a pregăti Paștele Blajinilor? - Minimum două mii de lei, dacă mai modest. Eu cred că noi ne descurcăm, moldovenii, eu cred că lumea trăiește bine acum în Moldova.”
Surorile gemene Raisa Șveț și Victoria Căldare se pregătesc de Blajini împreună. Femeile au grijă ca toată familia să se adune.
„Ne străduim să-i adunăm în primul rând pe toți nepoții, copiii, frații și surorile care au rămas în viață.”
„Eu fac din toată inima și cu ce pot, vă spun cinstit. Dar fiecare tot așa face cum poate, unul mai așa, unul mai altfel.”
În timp ce unii își permit să facă Paștele Blajinilor după bunul plac, pentru vârstnici este complicat să țină pasul cu prețurile.
„Nici n-am socotit, că am venit cu o mie și ceva de lei, dar nu faci nimic.”
Preoții amintesc că Paștele Blajinilor este despre modestie și smerenie.
„Pomana este munca noastră în sudoarea feței, adică câștigul nostru în sudoarea feței. Nu contează că e un leu sau o sută. Hristos, în Scriptură, vorbește despre faptul că s-a primit în Templu dragoste și jertfa văduvei care a adus ultimul bănuț din câștigul ei”, a spus preotul Lazăr Borșevschi.
De Paștele Blajinilor, sărbătorit în acest an în zilele de 27 și 28 aprilie, creștinii ortodocși merg la cimitir pentru a curăța mormintele, a aprinde lumânări și a împărți pomeni pentru sufletele celor adormiți.