Moldovenii pot importa fără taxe piese uzate pentru mașini. Precizări oficiale
Moldovenii pot importa fără taxe piese uzate pentru mașini, până la o anumită sumă. Precizarea a fost făcută de reprezentanții Serviciului Vamal, care a menționat că cetățenii nu vor achita un tarif, doar dacă accesoriile nu depășesc 300 de euro, pe cale terestră, sau 430 de euro, pe cea aeriană.

Potrivit șeful Secției Destinații Vamale, Valeriu Cozîrev, persoanele fizice au dreptul de a introduce pe teritoriul țării, fără achitarea părți și accesorii uzate pentru autovehicule a căror valoare în vamă nu depășește suma de 300 de euro pentru mărfurile introduse de către călătorii cu transportul terestru sau de 430 de euro pentru mărfurile introduse de către cei care folosesc transportul aerian sau maritim şi nu sunt destinate activității comerciale sau de producție, transmite Știri.md cu referire la ntv.md.
Valeriu Cozîrev, șeful Secției Destinații Vamale: "Piesele auto uzate trebuie în primul rând să fie declarate de către persoanele fizice. Declarația este prezentată obligatoriu funcționalului vamal, dacă piesele auto uzate sunt până la 300 de euro nu apar careva plăți vamale.
Un lucru foarte important este ca piesele respective să fie utilizate în scop personal și să nu fie destinate pentru uz comercial. Pentru uz comercial pot fi introduse piesele respective doar de persoanele juridice înregistrate în conformitate cu procedura legală".
Dacă valoarea în vamă a bunurilor depășește cuantumul neimpozabil, drepturile de import se vor percepe reieșind din valoarea bunului în vamă, a precizat șeful Secției Destinații Vamale, Valeriu Cozîrev.
Valeriu Cozîrev, șeful Secției Destinații Vamale: "Este necesară achitarea plăților vamale. Plățile vamale variază în dependență de valoarea bunului, de cuantumul taxelor TVA 20 de procente, în unele situații, dacă încadrarea poziției tarifare privind taxa vamală este necesară achitarea taxei vamale, care variază de la 5-6 procente. Să presupunem că persoana fizică introduce o fără pentru un autoturism, fără a fost în folosință, se încadrează la piese uzate pentru autovehicule.
Persoana fizică se adresează funcționarului vamal, solicită declarația vamală DV6, completează rubricile corespunzătoare din declarație, indică valoarea în vamă, indică pentru ce este utilizată.
Principal este că persoana trebuie să indice pe propria răspundere că piesa uzată nu este destinată sistemului de frânare sau de direcție".
Începând din 25 martie 2022 a intrat în vigoare legea pentru modificarea unor acte normative, conform căreia au fost anulate prohibițiile la introducerea pe teritoriul țării a părților și accesoriilor uzate pentru autovehicule, cu excepția componentelor sistemelor de frânare și de direcție, de la pozițiile tarifare stabilite de Guvern.