main logo
3746

Moldovenii pot accesa programul Casa Verde: Ce presupune acesta

Familiile care dețin case individuale pot accesa finanțare prin „Casa Verde”, pentru a-și eficientiza consumul de energie. Programul, lansat la 3 iulie, oferă până la 200.000 de lei fiecărui beneficiar, acoperind maximum 50% din costul măsurilor eligibile, restul sumei urmând să fie acoperit de solicitant.

Moldovenii pot accesa programul Casa Verde: Ce presupune acestaImagine simbol

Ion Muntean, directorul Centrului Național de Energie Durabilă, a declarat că produsul de finanțare lansat este destinat familiilor care doresc să reducă facturile la energie. Pentru a accesa finanțarea, doritorii vor utiliza o platformă informațională. Vor fi finanțate măsuri care țin de izolarea termică a anvelopei clădirii, modernizarea sistemului de încălzire, precum și alte măsuri care să reducă consumul de energie și să sporească calitatea vieții, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

Gospodăriile casnice sunt eligibile pentru finanțare dacă au cel puțin un copil minor la data înregistrării cererii. Casele trebuie să fie înregistrate în registrul bunurilor imobile sau în registrul autorităților administrațiilor publice locale. Sunt eligibile și casele în proces de construcție. Aplicarea la program se face prin accesarea paginii web: www.feerm.md. Odată autentificat, utilizatorul va complete 9 secțiuni din cadrul Produsului și va trimite cererea. Statutul cererii va fi urmărit în sistemul informațional FEERM.

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a remarcat că proiectul are ca scop transformarea modului în care oamenii își încălzesc, iluminează locuințele și consumă energia în gospodării. Banii oferiți vor fi folosiți pentru izolarea geamurilor, schimbarea acoperișului, instalarea unor sisteme moderne de încălzire, panouri solare, baterii de stocare sau stații de încărcare pentru mașinile electrice și altele.

În opinia demnitarului, acest program este important pentru Republica Moldova, deoarece aproape 50% din toată energia consumată este direcționată spre sectorul rezidențial și că aproape 70% din locuințe au fost construite înainte de 1990, având un grad redus de eficiență energetică.

Solomon Ioannou, manager de program la Delegația Uniunii Europene în Moldova, a spus că prevederile programului „Casa Verde” sunt în concordanță cu directiva UE privind energia și gestionarea clădirilor. Este vorba despre reducerea emisiilor generate de locuințe și blocuri cu 60% până în anul 2030. Solomon Ioannou a reafirmat sprijinul UE pentru reforma din domeniul energetic.

Verena Zell, șefa Direcției Cooperare și Dezvoltare a Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, a afirmat că susținerea procesului de tranziție verde a Republicii Moldova este o prioritate pentru Germania, fie că este vorba despre compensații pentru suplimentarea fondului de reducere a vulnerabilității populației, fie despre eficiența energetică a clădirilor publice. Verena Zell spune că programul „Casa Verde” are scopul de a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor țării.

Claudia Hermes, directoare de țară GIZ Moldova, a subliniat că prin acest program, pentru prima dată, se poate combina eficiența energetică cu energia solară. Totodată, cetățenii moldoveni sunt sprijiniți să își renoveze casele sau să construiască una eficientă energetic, cu ajutorul programului „Casa Verde”.

Casa Verde este parte a programului național de eficiență energetică în sistemul rezidențial. Produsul de finanțare a fost dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Energiei și cu suportul partenerilor de dezvoltare – UE, Guvernul Germaniei și Guvernul Franței.

Bugetul produsului este de 185,3 milioane de lei, care vor acoperi finanțarea a 930 de beneficiari. În Republica Moldova sunt peste 500 de mii de case individuale.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării