main logo
1505

Moldovenii petrec până la șapte ore pe rețelele sociale: Topul preferințelor

Numărul telefoanelor mobile folosite în Republica Moldova este aproape dublu față de numărul populației. Statistica arată că tot mai mulți oameni petrec până la șapte ore pe zi pe rețelele sociale. În topul preferințelor rămân Facebook, Instagram și TikTok.

Moldovenii petrec până la 7 ore pe rețelele sociale: Topul preferințelorFoto: Imagine simbol

Potrivit informațiilor publicate pe DataReportal, la începutul anului 2025, erau activi pe rețelele sociale 1,40 milioane de utilizatori cu vârsta de 18 ani și peste. Cel mai mult navighează pe Internet femeile, în proporție de peste 54%, în timp ce aproape 46% sunt bărbați, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„Avem peste patru milioane de dispozitive digitale, dispozitive mobile. Aceasta spune despre faptul că în mediu avem 1,8 telefoane la o persoană”, a declarat sociologul Veaceslav Reabcinsschi.

„Avem mai mult de două milioane de utilizatori în Facebook, dar generația 20 de ani în jos practic nu este activă în Facebook, de Odnoklassniki nici nu au auzit, acolo este vârsta 40 plus și chiar rural. Acum Odnoklassniki migrează spre TikTok, generația 50 plus a reușit să își găsească conținut util”, a menționat expertul în marketing Dumitru Talmazan.

Datele arată că peste 80 la sută din populație se informează din mediul virtual. Conținutul apare diferit pentru utilizatori, în funcție de mai multe criterii, de la căutări la nivelul de educație.

„Conținutul care este pe TikTok se adaptează algoritmic la utilizatori foarte personalizat. Tu o să spui că văd numai mâncare, eu o să spun că văd numai politică, altcineva vede numai sport. Este tot - de la educație la prostie”, a mai spus expertul.

Nu toți oamenii care petrec mult timp în mediul online pot diferenția o informație falsă de un adevăr.

„Sunt pierdute abilitățile sociale ale persoanelor. Părinții, ca să liniștească copiii de la un an, folosesc Internetul și aceasta devine o deprindere, și tot mai mult tinerii și copiii își petrec timpul în mediul virtual”, a spus sociologul.

Specialiștii menționează că aceste căutări făcute deseori inconștient afectează gândirea pe termen lung, scade concentrarea, atenția și pot afecta procesele cognitive, cum ar fi gândirea, memoria, limbajul sau motivația și afectivitatea.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării