main logo
658

Moldovenii din diasporă își asumă conștient riscurile exploatării prin muncă

Directoarea Executivă „La Strada”, Ana Revenco, explică de ce un număr mare de cetăţeni înşelaţi de companiile intermediare de angajare în câmpul muncii ajung să solicite serviciile La Strada, după ce au apelat în prealabil la poliţie sau alte autorităţi.

Moldovenii din diasporă își asumă  riscurile exploatării prin muncăFoto: Digi24.ro

„Statul are semnate acorduri guvernamentale bilaterale, dar sunt nefuncționale. Avem o agenție responsabilă pentru angajarea în câmpul muncii a cetățenilor, dar nu funcționează ca un centru de suport permanent. Avem agenții intermediare de angajare la muncă peste hotare, dar acestea continuă să activeze în condiții semi-legale sau ilegale. Când este înșelat cetățeanul nu poate miza pe implicarea autorităților. Reprezentanții organelor de drept fac aluzie la lipsa de șanse reale de recuperare a pagubelor. Soluționarea acestor dosare se transformă în simple date statistice, în care arătăm bine, ca de obicei. Iar oamenii rămân singuri în fața unui fenomen amplu de exploatare prin muncă, lipsiți de minime garanții sau mecanisme de protecție garantate de stat”, spune Ala Revenco, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Potrivit analizei elaborate de serviciul Linia Fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic, fenomenul afectează în egală măsură toate categoriile de cetățeni adulți ai Republicii Moldova. Accesul moldovenilor la serviciile publice relevante (Camera de Licențiere, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă, Agenția de Servicii Publice, Centrul de apel al MAEIE etc.) este limitat și deficitar și nu satisface nevoile de informare reale ale cetățenilor Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării