main logo
458

Moldovenii au obținut venituri mai mari și au cheltuit mai mult în 2021

Veniturile disponibile ale populației în medie pentru o persoană pe lună au constituit 3.510,1 lei, fiind în creștere cu 13,4% față de anul precedent.

Moldovenii au obținut venituri mai mari și au cheltuit mai mult în 2021Foto: pexels.com

Anunțul a fost făcut de către Biroul Național de Statistică în baza Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC), transmite Știri.md.

Totodată, în termeni reali, veniturile populației au înregistrat o creștere de 7,8%.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,8% în veniturile totale, care s-a majorat cu 0,6 puncte procentuale comparativ cu anul precedent.

Următoarea sursă de venit după importanță sunt prestațiile sociale, care în medie constituie 18,5% din veniturile disponibile medii lunare ale populației. Ponderea plăților sociale în veniturile disponibile s-a diminuat cu 0,8 puncte procentuale față de anul 2020.

O sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor rămân a fi transferurile bănești din afara țării. În medie, acestea reprezintă 12,5% în veniturile totale sau cu 0,4 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2020.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 1324,0 lei sau de 1,4 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației, în anul 2021, au constituit în medie pe o persoană 3.039,5 lei, cu 8,9% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent.

În termeni reali, populaţia a cheltuit în medie cu 3,6% mai mult comparativ cu anul 2020.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare – 41,9%, locuință, apă, electricitate și gaze – 15,2%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 9,1%.

Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (6,5%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,7%), sănătate (5,7%), telecomunicaţii (4,5%) etc.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării