main logo
418

Moldova, încurajată să treacă de la strategie la acțiune în reformarea justiției

Experții Băncii Mondiale spun că în cazul Republicii Moldova timpul pentru strategii și planificare a acțiunilor de reformare a justiției a expirat, iar acum este momentul să fie generate schimbări reale, pe care să le simtă cetățenii, mediul de afaceri și actorii implicați în actul de justiție.

Moldova, să treacă de la strategie la acțiune în reformarea justițieiMoldova, să treacă de la strategie la acțiune în reformarea justiției

Este constatarea unui studiu prezentat joi, 27 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Juristul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Eva Melis, a spus că 56% din cetățeni au declarat că fie nu au văzut schimbări, fie au constatat o deteriorare a lucrurilor în urma reformei anunțate. Unul din cinci cetățeni consideră că în instanțele de judecată nu există echitate, imparțialitate. La fel consideră și 68% dintre agenții economici intervievați. La fel, jumătate din avocații respondenți au confirmat îngrijorările cetățenilor.

Dintre judecătorii intervievați, trei pătrimi au spus că nu se simt în siguranță în pozițiile pe care le ocupă, iar procurorii – mai mult de jumătate. Eva Melis menționează că ambele grupuri consideră că integritatea lor este supusă riscului din cauza reorganizării sistemului. Un număr mare de judecători și procurori au spus că știu despre reforma justiției, sunt implicați în realizarea ei, dar puțini consideră acțiuni care sunt în desfășurare drept un succes.

Potrivit lui Amit Mukherjee, expert al Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, datele studiului arată că există o încredere foarte scăzută a publicului în sistemul judecătoresc. Atât cetățenii, cât și agenții economici sunt de părere că, dacă vor avea un dosar în judecată, foarte puțin probabil că vor avea parte de o justiție corectă. Doar reorganizarea sistemului notarial a primit o evaluare pozitivă din partea populației.

Cu referire la numărul de judecători, Amit Mukherjee a subliniat că în țările UE sunt 25 de judecători la 100 de mii de cetățeni, iar în Republica Moldova cifra este de doar 11 judecători. Cât privește numărul de procurori, situația este diametral opusă. O țară europeană are în medie 10 procurori, iar Moldova are 20 de procurori la 100 de mii de cetățeni. Cheltuielile pentru justiție în UE sunt de 0,7% din PIB, iar în Moldova – 1,1%.

„Este timpul pentru acțiune, pentru implementare. Moldova are o istorie bogată de planificare, de elaborare a strategiilor pe parcursul multor ani, activități pe care au fost cheltuiți foarte mulți bani, dar sondajele demonstrează atât de convingător faptul că cetățenii și mediul de afaceri nu au văzut schimbări reale la fața locului”, a spus Amit Mukherjee.

Studiul Băncii Mondiale a fost realizat în baza analizei instituționale a reformei în justiție, a cheltuielilor publice efectuate în sector și a sondajelor utilizatorilor instanțelor judecătorești din 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării