main logo
627

Moldova, despăgubiri de mii de euro pentru 5 zile de arest administrativ ilegal

Calculele făcute de instanțele naționale privind suma despăgubirilor acordate pentru arest ilegal aduc o nouă condamnare a Republicii Moldova la CtEDO.

Moldova, despăgubiri de mii de euro pentru arest administrativ ilegal

Potrivit unei decizii a Curții din 22 ianuarie, un bărbat urmează să primească despăgubiri morale de 4.000 de euro pentru arest administrativ ilegal, după ce instanțele naționale i-au acordat doar 500 de euro, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

CtEDO a stabilit că, Curtea Supremă de Justiţie i-a acordat reclamantului o sumă considerabil mai mică decât cele acordate de Curtea Europeană pentru detenție ilegală.

Reclamantul a fost condamnat în iulie 2008 la 5 zile de arest administrativ pentru ultragierea unui ofiţer de poliţie. Bărbatul a contestat soluţia instanţei de fond cu recurs.

Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat hotărârea instanţei de fond şi a remis cauza la rejudecare. În februarie 2009, Judecătoria Ialoveni a încetat procesul în legătură cu expirarea termenului de prescripţie pentru atragerea la răspundere administrativă. Între timp, reclamantul executase pedeapsa stabilită.

Reclamantul a declarat recurs. În martie 2009, Curtea de Apel Chişinău a anulat hotărârea instanţei de fond şi a încetat procedurile administrative din cauza lipsei a corpus delict.

Reclamantul a înaintat o acţiune civilă în temeiul Legii privind modul de reparare a prejudiciului cauzat prin acţiunile ilicite ale organelor de urmărire penală, ale procuraturii şi ale instanţelor judecătoreşti cerând despăgubiri de 18.750 de euro cu titlu de compensaţie a prejudiciului moral. 

În mai 2011, Curtea Supremă de Justiţie a concluzionat că arestul administrativ a fost ilegal şi i-a acordat suma de 500 de euro cu titlu de compensaţii.

Reclamantul a invocat că despăgubirile acordate de către Curtea Supremă de Justiţie pentru detenție ilegală nu au fost adecvate şi proporţionale gravităţii încălcării acestor drepturi. Bărbatul a pretins că în rezultatul mărimii insuficiente a compensaţiei acordate de instanţa supremă, în continuare îşi păstrează calitatea de victimă.

Potrivit CtEDO, nu au existat dubii şi nici nu a fost disputat de părţi că reclamantului i-au fost încălcate drepturile garantate. Curtea nu a găsit motive să se departajeze de la concluziile instanţelor naţionale şi a considerat că nu este necesar să reexamineze fondul cererii.

Totuși, potrivit CtEDO, suma despăgubirii acordate reclamantului de Curtea Supremă de Justiţie cu titlu de prejudiciu moral (500 de euro) este considerabil mai mică decât cele acordate de Curte în cauze similare.

Reclamantul a solicitat 8.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, iar Curtea i-a acordat suma de 4.000 de euro.

Amintim că, printr-o decizie recentă a Curții de Apel, un bărbat a fost ”despăgubit” cu 100 de lei pentru o zi de detenție în condiții inumane. Magistrații au stabilit că 100 de lei reprezintă o sumă rezonabilă de evaluare pertinentă a daunelor compensatoare și este echitabilă în raport cu suferinţele cauzate prin detenția în condiții inumane.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării