main logo
1698

Moldova are cea mai înaltă rată a deceselor din UE în urma accidentelor

Rata deceselor în urma accidentelor rutiere din Republica Moldova este cu peste 50 la sută mai mare față de media în Uniunea Europeană. Acest aspect este menționat în strategia națională de mobilitate, pe care urmează să o aprobe Guvernul în ședința de miercuri.

Moldova are cea mai înaltă rată a deceselor din UE în urma accidentelorFoto: Imagine simbol

În document se arată că rata deceselor din țara noastră este de 84 la un milion de locuitori, iar mai mult de 52 la sută din aceste decese le revin pietonilor din municipiul Chișinău, transmite Știri.md cu referire la zvon.md.

„Deși, începând cu anul 2010, au fost elaborate și implementate strategii și planuri în vederea reducerii în jumătate a deceselor cauzate de traficul rutier până în 2020, totuși, per ansamblu, progresul privind implementarea țintelor pentru descreșterea numărului de victime ale accidentelor rutiere și creșterea parametrilor siguranței rutiere au fost atinse parțial. Greșelile/încălcările zilnice comise de conducătorii auto în traficul rutier duc la producerea unui număr mare de accidente, soldate cu victime și traumatisme”, se menționează în proiectul elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Instituția constată necesitatea stabilirii unor mecanisme clare pentru a spori gradul de responsabilizare a tuturor participanților la trafic, precum și standardizarea procedurilor de lucru care, de altfel, ar simplifica procesul înțelegerii intervențiilor atât de către participanții la trafic, cât și de către angajații poliției.

Conform Raportului de competitivitate în domeniul călătoriilor și turismului din anul 2024, elaborat de Forumul Economic Mondial, Republica Moldova a acumulat 2,40 puncte la capitolul dimensiunea Infrastructurii și Indicele privind dezvoltarea turismului și călătoriilor s-a situat pe locul poziția 97 din 119 țări incluse în clasament.

Statisticile arată că, în prima jumătate a acestui an, numărul accidentelor rutiere a ajuns la aproape 700, iar 85 de oameni au murit în urma acestora.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării