Moldova ar putea semna o convenție privind protecția profesiei de avocat
Republica Moldova ar putea deveni parte la Convenția Consiliului Europei privind protecția profesiei de avocat, un instrument juridic internațional care stabilește garanții clare pentru independența și securitatea avocaților. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost publicat pentru consultări publice.

Convenția, adoptată de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei la 12 martie 2025, va fi deschisă oficial spre semnare pe 13 mai 2025. Inițiativa elaborării documentului aparține Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE), organizație care reprezintă peste un milion de avocați din 46 de state europene. CCBE a contribuit activ la redactarea și structurarea Convenției, în calitate de membru observator al Comitetului european privind protecția profesiei de avocat, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.
Convenția este primul instrument internațional obligatoriu care vizează protejarea avocaților împotriva amenințărilor, intimidărilor și altor forme de ingerință, garantându-le un cadru de exercitare a profesiei în condiții de independență și securitate. Documentul prevede, printre altele, protejarea confidențialității comunicărilor avocat-client, accesul la dosar, libertatea de exprimare a avocaților, precum și reguli privind disciplina profesională și dreptul de a refuza preluarea unui caz fără a fi supuși presiunilor externe.
Convenția interzice expres utilizarea sistemului judiciar ca instrument de intimidare, inclusiv prin inițierea de proceduri penale nejustificate. Statele semnatare vor fi obligate să adopte măsuri legale pentru prevenirea și sancționarea actelor de violență, amenințare sau represalii împotriva avocaților.
Documentul va intra în vigoare la trei luni după ce cel puțin opt state, dintre care minimum șase membre ale Consiliului Europei, îl vor ratifica, aproba sau adopta. Respectarea prevederilor va fi monitorizată de Grupul de Experți pentru Protecția Avocaților (GRAVO) și Comitetul Părților.