main logo
790

Mobilizarea la vot: Tinerii, tot mai interesați de soarta R. Moldova

În ultimii ani, prezența tinerilor la vot a devenit un subiect de mare interes și preocupare. Datele oficiale relevă o discrepanță semnificativă în implicarea acestui segment de populație în procesul electoral. La alegerile locale din 2023, doar puțin peste 26% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 25 de ani s-au prezentat la urne. În contrast, scrutinul prezidențial din 2020 a evidențiat un interes mai mare - peste 52% dintre tineri au votat în turul II.

Mobilizarea la vot: Tinerii, tot mai interesați de soarta R. MoldovaImagine simbol

La alegerile locale generale din 2023, în primul tur, pe listele de votare au fost înregistrate 268.295 de persoane cu drept de vot la categoria de vârstă 18-25 de ani. La scrutin au participat 69.854, ceea ce a însemnat că puțin peste 26% s-au prezentat la urne pe data de 5 noiembrie, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Situația este un pic mai bună la alegerile parlamentare anticipate, care au avut loc în vara anului 2021. Atunci, pe liste erau înregistrați 286.603 alegători în categoria de vârstă 18-25 de ani. La urne, la parlamentarele anticipate, s-au prezentat 118.729 de tineri, ceea ce înseamnă o rată de participare de 41,43 la sută.

Conform datelor CEC, cel mai mare interes al tinerilor a fost înregistrat la scrutinul prezidențial din 2020. În primul tur, 120.751 de tineri s-au prezentat la vot dintr-un total de 295.629, ceea ce reprezintă 40,8% din segmentul respectiv. În turul II, prezența a crescut și mai mult - 154.167 de tineri au votat, ceea ce înseamnă 52,2% din cei înscriși pe listele electorale.

Aceste cifre sugerează o mobilizare mai mare a tinerilor în confruntările electorale de mare importanță.

Alegerile prezidențiale, dar și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană vor avea loc la 20 octombrie 2024.

Pe data de 20 septembrie a început campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie. Cei patru candidați înregistrați până acum în cursa prezidențială, dar și cei 10 participanți la referendum pot desfășura din această zi acțiuni de agitație electorală. Candidații ale căror dosare se află în proces de examinare își vor începe campania electorală pe data la care vor fi înregistrați de către Comisia Electorală Centrală.

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării