main logo
4223

Mituri despre vaccinul anti-COVID, spulberate de un expert din Moldova

Simularea matematică a răspândirii virusului COVID-19 în Moldova a demonstrat prognoze sumbre. Dacă restricțiile vor fi scoase, iar campania de imunizare nu va începe curând, ne putem aștepta la circa 2 milioane de cazuri de infectări și 70 de mii de decese cauzate de virus.

Mituri despre vaccinul anti-COVID, spulberate de un expert din Moldova

Despre toate acestea, în direct la emisiunea aLive, a vorbit Ninel Revenco, profesor universitar și șefa Departamentului Pediatrie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, președintele Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul Imunizărilor.

În Moldova, numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 crește din nou, însă, potrivit estimărilor, doar 33% dintre cetățeni intenționează să se vaccineze în viitor. 

Mulți refuză din cauza miturilor din mass-media, a teoriilor conspirației, precum și a fricii că vaccinurile nu au fost încă suficient de investigate și testate.

Putem avea încredere în vaccinurile care au fost dezvoltate în mai puțin de un an?

Coronavirusurile au fost investigate încă din anii ’90, cu mult timp înainte de descoperirea virusului SARS CoV 2, care provoacă COVID-19. Platforma de producere a vaccinurilor, la fel, era deja pregătită, doar că era destinată vaccinului contra HIV/SIDA. 

Cu toate acestea, metoda și platforma care existau deja au fost aplicate pentru a produce vaccinuri împotriva COVID-19. Datorită mobilizării totale a forțelor și resurselor diferitelor fundații, organizații și oameni de știință, țările au reușit să obțină vaccinuri atât de repede.

Totuși, necătând la viteza de dezvoltare și producție fără precedent, vaccinurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au trecut prin toate etapele obișnuite de testare prin care trec toate celelalte vaccinuri. Acestea au fost aprobate de OMS și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Vaccinurile provoacă efecte secundare grave și chiar moartea?

“În lume, deja peste 100 de milioane de persoane au fost vaccinate. Toate țările înalt dezvoltate au trecut deja prin perioada de vaccinare nu doar a personalului medical, ci și a persoanelor cu vârsta peste 60 de ani. Rate de efecte secundare și decese nu este atât de mare. La fel ca și în cazul vaccinărilor de alt tip”, — a remarcat expertul.

În orice studiu clinic care implică mii de oameni pe parcursul mai multor luni, cineva se va îmbolnăvi și va deceda. Acesta este un proces natural. Pentru a asocia moartea cu vaccinarea, sunt necesare motive mai convingătoare dincolo de faptul că moartea a survenit imediat după vaccinare. Acum, din câte știm din surse deschise, astfel de fapte nu se cunosc.

Este bine cunoscut faptul că, în timpul vaccinării, sunt posibile efecte secundare rare, dar grave. De aceea, imediat după injectare, oamenii vor fi observați timp de 15 până la 30 de minute. 

Astfel, în cazul unei reacții alergice acute, va fi posibil să se ofere asistență medicală. Persoanele care au fost vaccinate, dintre toate efectele nedorite, cel mai adesea raportează durere la locul injectării, slăbiciune, cefalee și dureri musculare. Cele mai multe simptome apar a doua zi după injectare.

Poate vaccinul să schimbe ADN-ul uman?

Vaccinurile folosesc material genetic – ARNm sau ARN „mesager”. Funcționează împotriva virusului și învață organismul să producă o proteină care declanșează sistemul imunitar. Acest ARNm permite organismului să primească informații despre virus fără a se confrunta direct cu el pentru a lupta împotriva acestuia. Totuși, toate acestea nu afectează genele sau ADN-ul uman.

Trebuie să se vaccineze și cei care au trecut deja prin COVID-19?

Ar trebui să se vaccineze toți, inclusiv persoanele care au avut deja boala. Cercetările încă nu au stabilit cât durează imunitatea naturală. Prin urmare, imunizarea este recomandată pentru toți. Cu toate acestea, pacienții cu forme severe, cărora li s-a făcut transfuzie de plasmă, ar trebui să aștepte 90 de zile după recuperare.

Când vor apărea vaccinurile anti-COVID-19 în Moldova?

Moldova se află încă în așteptarea vaccinurilor distribuite de platforma COVAX: 20% statul le va primi gratuit, iar alte 20% vor fi procurate din fonduri preventive, restul la prețuri speciale. La moment, Ministerul Sănătății negociază cu România referitor la obținerea primelor 20 000 de doze de vaccinuri, care ar permite începerea vaccinării în rândul lucrătorilor medicali.

Proiectul aLIVE este o emisiune online realizată de popularul forum pentru femei – Mama.md și organizația publică Forum.md. Proiectul a fost lansat cu suportul UNICEF Moldova, USAID Moldova și OMS.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării