main logo
865

Mitropolia Basarabiei împlinește astăzi un secol de existență

În ziua de 4 mai 2025, când creștinii ortodocși prăznuiesc Duminica Mironosițelor, Mitropolia Basarabiei, Biserica românească dintre Prut și Nistru, împlinește un secol de existență.

Mitropolia Basarabiei împlinește astăzi un secol de existențăFoto: ziua.md

Prin Decretul Regal nr. 1942, din 4 mai 1925, Arhiepiscopia Chișinăului a fost ridicată la rang de Mitropolie, sub denumirea de Mitropolia Basarabiei, devenind astfel un simbol al unității, demnității și continuității Bisericii Ortodoxe Române în acest spațiu canonic, transmite Știri.md cu referire la ziua.md.

Cu această ocazie, toți preoții, diaconii și credincioșii din cuprinsul Mitropoliei Basarabiei sunt îndemnați, cu dragoste frățească, să săvârșească, la finalul Sfintei Liturghii, o slujbă de Te Deum, spre slavă lui Dumnezeu și pomenirea celor care au făurit, apărat și slujit Biserica Ortodoxă din Basarabia de-a lungul ultimului veac.

„Să marcăm cu evlavie acest Centenar al credinței, al unității și al dăinuirii ortodoxe românești în Basarabia, aducând prinos de mulțumire lui Dumnezeu și cinstind memoria ierarhilor, clericilor, credincioșilor și făuritorilor Mitropoliei care au scris, cu jertfă și rugăciune, această pagină de istorie bisericească și națională”, se spune într-un mesaj transmis de Mitropolia Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923. Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a BOR din 1925. Arhiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de mitropolit al Basarabiei, pe 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdicția Mitropoliei Basarabiei cuprindea arhiepiscopia Chișinăului, episcopia Hotinului și Bălților și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi sub regim sovietic din 1944 pana în 1992, Mitropolia Basarabiei și-a întrerupt activitatea, fiind înlocuită de Eparhia Chișinăului, sub autoritatea Patriarhiei Moscovei. Biserica Ortodoxă Română nu a recunoscut niciodată trecerea Basarabiei sub autoritatea canonică Patriarhiei Ruse.

Ca răspuns la cererile adunării eparhiale din 14 septembrie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 19 decembrie 1992 a hotărât reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Dat fiind contextul istoric, ea este acum autonomă și urmează stilul vechi. Petru Păduraru, fostul episcop de Bălți al Mitropoliei Chișinăului a devenit mai întâi locțiitor, și mai apoi, din octombrie 1995, mitropolit al Basarabiei și exarh al plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării