Mișcări lente și pline de modestie: Rădăcinile dansului popular găgăuz
Dansul popular găgăuz este o expresie a culturii și tradițiilor, fiind un important element al patrimoniului cultural al acestui popor. Dansurile găgăuze sunt diferite și reflectă diversitatea culturală a găgăuzilor, ele sunt influențate de dansurile turcești, balcanice, românești și rusești. Mișcările lente, pline de modestie și demnitate sunt principalele elemente ale dansului găgăuz.

Directorul muzeului din satul Beșalma, Ludmila Caracioban, spune că dansul găgăuzilor a apărut atunci, când a apărut poporul găgăuz. În prezent, practic fiecare localitate din autonomie are ansamblu său folcloric, transmite Știri.md, cu referire la realitatea.md.
Unul dintre cele mai populare dansuri găgăuze este „Kadınca” (Kadînjiа). Este un dans vesel și plin de energie, care este adesea lansat la nunți și alte sărbători.
Ludmila Caracioban spune că dansurile găgăuzilor au împrumutat unele elemente din dansurile moldovenești. Totuși, hora găgăuzii o învârt în sensul invers al acelor ceasornicului.
Unul dintre promotorii dansului găgăuz a fost renumitul coregraf al ansamblului „Düz Ava” (Diuz Avа) - Constantin Ghermec. El a făcut cunoscut dansul găgăuz peste hotarele țării.
Ludmila Caracioban, directorul muzeului de istorie din satul Beșalma: „Fiecare localitate din Găgăuzia are tradițiile sale. În Beșalma, sunt opt tipuri de dans: unele sunt jucate de o singură persoană, precum este „Kadînja”, altele sunt jucate în doi. Este un tip de dans la care participă trei persoane, în unele localități el se numește „Kiraţa havası” (Dansul miresei), în altele, „Marama” – pe timpuri, mirele îl dansa la nuntă cu surorile sale”.
Constantin Ghermec, coregraf al ansamblului „Düz Ava”: „Avem un folclor bogat pentru că avem o origine turcă și o influență balcanică și moldovenească puternică. Dansul găgăuz combină toate aceste elemente, subliniază caracterul nomad al poporului, prin mișcări accentuate și mișcări clasice”.