main logo
1235

Ministrul Justiției: Continuă dialogul cu avocații care au început greva

Ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că autoritățile continuă dialogul cu avocații care au intrat în grevă miercuri.

Ministrul Justiției: Continuă dialogul cu avocații care au început grevaImagine simbol

Conform Infotag, ministrul a declarat acest lucru jurnaliștilor miercuri, după o ședință Guvernului, transmite Știri.md.

Potrivit oficialei, din 15 iulie, avocații au încetat să mai presteze servicii, cu excepția cazurilor de urgență - în cazurile legate de prelungirea arestărilor, reținerile, cazurile de violență domestică și cazurile care implică minori.

„Nu știm câte ședințe de judecată au fost amânate, deoarece informațiile relevante sunt introduse manual de fiecare instanță. Situația din sistemul judiciar rămâne gestionabilă în ciuda grevei avocaților. Cu toate acestea, sunt posibile unele întârzieri în examinarea cazurilor. Avocații au fost prezenți la toate procedurile de urgență. Cu toate acestea, s-a solicitat amânarea ședințelor care au fost planificate din timp și nu au fost urgente din cauza grevei”, a declarat ministrul.

Ministrul a menționat că „autoritățile respectă dreptul avocaților de a nu fi de acord cu anumite modificări legislative legate de Legea avocaturii”. Cu toate acestea, ea a atras atenția asupra faptului că „greva nu ar trebui să pună în pericol funcționarea sistemului judiciar, iar drepturile cetățenilor trebuie protejate în instanțe”.

„În această săptămână, Ministerul Justiției organizează consultări și facilitează un dialog între avocați și autorități pentru a discuta posibile soluții. Decizia este luată de președinte. «Ori președintele îl promulgă și modificările vor fi făcute de următorul Parlament, ori documentul nu va fi semnat și discuțiile vor continua în cadrul grupului de lucru, inclusiv al Ministerului Justiției», a declarat Mihailov-Moraru, amintind că Parlamentul nu mai poate adopta legi organice sau decizii, deoarece atribuțiile sale au expirat.

Greva avocaților a fost anunțată în semn de protest față de modificările aduse legii privind avocatura, adoptate fără participarea Uniunii Avocaților. Potrivit acestora, această acțiune reflectă „profunda îngrijorare a organizației profesionale cu privire la amenințările la adresa exercitării libere și independente a profesiei, precum și a autoguvernării sale”. Avocații sunt nemulțumiți nu doar de modificările discutabile, care, în opinia activiștilor pentru drepturile omului, subminează independența comunității juridice, ci și de faptul că Parlamentul a adoptat modificările fără dezbatere publică, iar Uniunea Avocaților a aflat despre modificări abia în ziua votului. Uniunea Avocaților convoacă un Congres Extraordinar al Avocaților pentru luna iulie.

Administrația prezidențială a declarat că va decide dacă va semna sau va respinge legea în termenul de 14 zile acordat șefului statului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării