main logo
780

Ministru: Cheltuielile unui student la UASM sunt ca în occident

Luni, 16 septembrie, la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) a fost organizată ședința Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI).

Ministru: Cheltuielile unui student la UASM sunt ca în occident

Potrivit unui comunicat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), a fost convocată cu scopul de a discuta despre rolul CDSI în revizuirea ofertei educaționale a USAM și optimizarea cheltuielilor instituționale, transmite Știri.md.

Conform agendei, au fost discutate subiecte ce se referă la procedurile de achiziții publice, fiind accentuată necesitatea utilizării unui ghid pentru procedurile de achiziții publice, eficiența materialelor didactice și științifice, precum și eliminarea conflictelor de interese și revizuirea contractelor de arendă.

„Din documentele oficiale de care dispune ministerul reiese că fiecărui profesor îi revine pentru instruire circa 2 studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi. 

În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 de mii de lei lunar. 

O altă cheltuială majoră continuă este energia electrică. Pentru luna iunie, MADRM a primit spre achitare facturi de plată în sumă de 365 de mii de lei. 

În opinia mea, cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară se aliniază celor de la universitățile din occident.

Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și cel auxiliar, să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a menționat Georgeta Mincu.

Totodată, Mincu a declarat că în perioada 2017–2019 au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM nu s-a găsit niciun plan de lichidare a iregularităților depistate. 

„Am creat o comisie de audit intern, în care vor fi atrași și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuie responsabil banii statului”, a adăugat aceasta.

Georgeta Mincu a recomandat ca instituția să revizuiască oferta educațională a universității conform necesităților pieței muncii, dar și a sectorului privat care activează în domeniul agroalimentar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării