main logo
1536

Ministra de Externe a Germaniei, în vizită la o școală profesională din Chișinău

Învățământul dual capătă tot mai mult teren în Republica Moldova. Una dintre instituțiile care implementează sistem, încă din 2019, este și Școala Profesională numărul 5 din Capitală, specializată în industria alimentară. Aici, peste 250 de elevi studiază la specialități unde este implementat învățământul dual. Instituția a fost vizitată și de ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock.

Ministra de Externe a Germaniei, în vizită la o școală din ChișinăuFoto: radiomoldova.md

Elevii spun că în cadrul învățământului dual capătă multă experiență, întrucât au parte de foarte multă practică, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

„Am ales anume învățământul dual pentru că 70 de procente este practică, iar restul teorie, ceea ce este bine pentru noi, deoarece suntem mai mult în practică și putem mai ușor să învățăm meseria dată.”

„Faptul că fac bani mă ajută foarte mult. Simt o responsabilitate foarte mare că părinții nu-mi dau bani, dar mă întrețin din banii aceia pe care-i primesc la întreprindere.”

„Sunt mândră că am început să lucrez și să învăț pe această profesie, deoarece datorită acesteia mă pot dezvolta într-un câmp de muncă real și paralel să învăț teorie.”

Agenții economici admit că este un proces tumultuos, dar care merită explorat, întrucât poate crește rata de angajare și micșorează fluctuația personalului.

„În urma absolvirii avem o rată de angajare la 80% în compania noastră. Elevii aleg să rămână însăși la angajat, din motiv că în timpul practicii și a studiilor, copilul își dezvoltă abilități și este obișnuit deja cu mediul în are a lucrat”, spune antreprenoarea Cristina Marginean.

„În urma absolvirii avem o rată de angajare la 80% în compania noastră. Elevii aleg să rămână însăși la angajat, din motiv că în timpul practicii și a studiilor, copilul își dezvoltă abilități și este obișnuit deja cu mediul în are a lucrat”, spune antreprenoarea Cristina Marginean.

„Antreprenorul are o cultură organizațională și, respectiv, elevul aflându-se 70 la sută din timpul lui acolo, ei deja însușesc această cultură organizațională și le este mai ușor la încadrare”, constată directoarea școlii profesionale nr.5, Mariana Juc.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a efectuat o vizită în instituție. A discutat cu elevii și profesorii despre învățământul dual, după care alături de elevi a preparat bucate.

Annalena Baerbock a subliniat importanța dezvoltării sistemului educațional pentru un parcurs european, modelul dual de învățământ fiind preluat din curriculumul german.

„Germania vrea să susțină procesul spre Uniunea Europeană, astfel asigurând o democrație puternică și să ofere oportunități tinerilor elevi, tinerii generații. Copiii și elevii sunt viitorul întregii societăți. Din acest motiv este important pentru Germania să susțină nu doar domeniile securității și infrastructurii, dar și a educației”, a menționat șefa diplomației de la Berlin.

Învățământul dual, implementat în Republica Moldova începând cu anul 2014, reprezintă un sistem educațional care combină pregătirea teoretică în școli cu experiența practică la locul de muncă. Acest model, care presupune un raport de 70 la sută practică și 30% teorie, are ca scop încadrarea mai eficientă a elevilor din învățământul tehnic în câmpul muncii și reducerea decalajului dintre educație și cerințele pieței muncii.


Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării