main logo
1138

Ministerul Sănătății face deschis lobby în favoarea unui producător de țigări

Legislația în domeniul controlului tutunului va suferi din nou modificări. Ministerul Sănătății propune spre dezbateri publice un proiect de hotărâre care favorizează plasarea pe piață a produselor din tutun care nu arde, deși o asemenea noțiune nu este reglementată în Legea privind controlul tutunului.

Ministerul Sănătății face lobby în favoarea unui producător de țigări

Modificările urmează să fie efectuate la două regulamente sanitare – unul care se referă la notificarea și raportarea informației despre produsele din tutun și produsele conexe acestuia, și altul - la comercializarea tutunului nefermentat și cel fermentat, dar și a produselor din tutun și produselor conexe. De altfel, în Moldova, produse din tutun care nu arde  și care sunt intens promovate în ultimele luni, sunt dispozitivele iQOS, produse de Philip Morris, transmite Știri.md cu referire la Sănătate INFO.

Documentul, potrivit notei informative, este elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care printre altele, propune expres ca pe piața din Moldova să fie favorizată comercializarea produselor din tutun care nu arde.

Autoritatea în sănătate vine cu un argument, cel puțin, bizar în ceea ce privește nocivitatea acestora, menționând că „posibilitatea de a introduce pe piața Republicii Moldova careva produse din tutun care nu arde și trecerea pe parcurs a populație fumătoare de la consumul produselor din tutun pentru fumat la produse din tutun care nu arde, poate contribui la soluționarea (în parte) a problemelor indicate mai sus”.

Altfel spus, Ministerul Sănătății sugerează că legiferarea produselor din tutun care nu arde  ar preveni o serie de maladii cronice, care acum sunt provocate de fumatul țigărilor clasice. Printre bolile care ar putea fi prevenite, fumând produse din tutun care nu arde, sunt maladiile cardiace, cerebro-vasculare, cancerul, diabetul zaharat, bolile de plămâni distructive, ateroscleroza, etc.

Ministerul Sănătății explică că în comparație cu țigările clasice, care în momentul inhalării fumului, temperatura crește până la 900 de grade, produsele din tutun care nu arde doar se încălzesc și emit aburi, prin urmare ar fi mai puțin dăunătoare.

Deși autorul documentului, oficial, e Ministerul Sănătății, se pare că elaborarea acestuia s-a produs în altă parte. Or, persoana care ar fi împuternicită să ofere mai multe explicații asupra documentului este Andrei Șveț, din Direcția Juridică. Din proprietățile documentului se vede că juristul a fost doar un intermediar, care a transmis documentul Cancelariei de Stat pe 6 decembrie, când a fost înregistrat pentru discuții la ședința secretarilor generali de stat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării