main logo
3091

Ministerul Mediului, precizări privind înhumarea porcilor la Anenii Noi

Ministerul Mediului din Republica Moldova a venit cu un șir de precizări privind situația excepțională din Roșcani, raionul Anenii Noi, unde au fost sacrificați 65.000 de porci din cauza pestei porcine.

Ministerul Mediului, precizări privind înhumarea porcilor la Anenii NoiFoto: Radiomoldova.md

„Înțelegem îngrijorările locuitorilor din satele Calfa, Calfa Nouă și Roșcani, raionul Anenii Noi, și vă asigurăm că toate instituțiile responsabile sunt implicate plenar pentru ca procesul să fie sigur atât pentru oameni, cât și pentru mediu”, scriu reprezentanții Ministerului Mediului, transmite Știri.md.

Potrivit autorităților, terenul selectat pentru înhumarea porcilor este groapa de gunoi locală, unde stratul de sol este preponderent lutos, cu o capacitate redusă de permeabilitate, ceea ce reprezintă prima barieră pentru a limita infiltrarea și contaminarea apelor subterane. Mai mult, potrivit Ministerului Mediului, perimetrul gropii pentru înhumare nu se află în zona de protecție a râului Bâc.

Se menționează că procedura de înhumare se desfășoară cu respectarea strictă a normelor sanitar-veterinare naționale și internaționale. În cadrul procesului se aplică straturi dezinfectante pe bază de clorură de var între nivelurile de depunere, ceea ce constituie o altă acțiune de limitare a riscurilor biologice și de mediu. 

De asemenea, gropile de înhumare au o adâncime cuprinsă între șase și nouă metri.

„Reprezentanții de la Administrația Națională „Apele Moldovei” și Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au mers, inclusiv ieri, la fața locului pentru investigații. Limitele gropii de gunoi au fost ridicate în plan pentru a proteja teritoriile învecinate și au fost instalate semne de delimitare a perimetrului. Zona roșie va fi îngrădită prin instalarea unui gard de protecție.

Instituțiile responsabile vor continua să monitorizeze regiunea pentru a se asigura că oamenii și mediul nu sunt expuse riscurilor”, mai anunță Ministerul Mediului.

Precizăm că aproximativ 65.000 de porci de la o fermă din Roșcani vor fi sacrificați după ce luni, 17 martie, aici a fost confirmat un focar de pestă porcină africană.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Anenii Noi s-a convocat în ședință și a aprobat o serie de măsuri pentru eradicarea rapidă a focarului, precum și pentru a preveni răspândirea bolii.

De asemenea, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: Protest la Roșcani: Locuitorii cer oprirea îngropării porcilor infectați

Citește și: Slusari: Ramura agricolă din țară, tratată în continuare cu neglijență

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării