main logo
1025

Ministerul Energiei și Fundația Soros au semnat un Acord de colaborare

Ministerul Energiei al Republicii Moldova și Fundația Soros Moldova au semnat un Acord de colaborare prin care lansează un parteneriat ce va transforma clădirile serviciilor sociale în spații eficiente energetic, mai confortabile și mai puțin costisitoare.

Ministerul Energiei și Fundația Soros au semnat un Acord de colaborareFoto: Ministerul Energiei

Așadar, 35 de organizații ale societății civile au primit granturi de aproximativ 87.000 de euro fiecare. Organizațiile vor termoizola clădirile, vor instala sisteme moderne de încălzire, panouri fotovoltaice și iluminat LED, astfel încât serviciile sociale să fie prestate în condiții mai bune și mai economice. În același timp, comunitățile vor desfășura campanii care promovează consumul responsabil de energie, transmite Știri.md.

„Prin acest Acord, facem un pas important pentru ca serviciile sociale din Republica Moldova să devină mai eficiente energetic și mai sustenabile. Granturile finanțate de Uniunea Europeană vor permite celor 35 de organizații ale societății civile să izoleze clădiri, să instaleze sisteme moderne de încălzire și panouri fotovoltaice, reducând astfel costurile și sporind calitatea vieții pentru sute de beneficiari. Mulțumim Ministerului Energiei pentru deschiderea și colaborarea care fac posibilă această inițiativă. Împreună demonstrăm cum investițiile bine direcționate pot crea condiții mai sigure și mai demne pentru oameni și pot consolida fundamentul unei societăți deschise și responsabile”, a declarat Daniela Vidaicu, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova. 

În același timp, Ministerul energiei menționează că aceste 35 de construcții publice vor deveni un prim pas în implementarea conceptului de clădiri cu consum de energie aproape zero (NZEB) din Republica Moldova, „un exemplu concret al eforturilor țării noastre de a alinia infrastructura publică la standardele europene și de a sprijini tranziția energetică”. 

„Republica Moldova s-a angajat să reabiliteze energetic anual câte 3% din suprafața totală a clădirilor din domeniul public al statului, începând cu 1 ianuarie 2024. Iată că acest proiect face ca cifrele poate abstracte privind eficiența energetică cu care operează Ministerul Energiei să fie resimțite de către cetățenii noștri în mod individual prin facturi mai mici și prin servicii sociale mai calitative”, a menționat Dorin Junghietu, ministrul Energiei al Republicii Moldova. 

Documentul stabilește cadrul colaborării pentru proiectul „Parteneriate locale pentru eficiență energetică în servicii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și Fondul de Inovații Sociale din Moldova. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării