Ministerul Agriculturii spune de ce soiul Moldova se vinde mai ieftin
Soiul de struguri „Moldova” sunt vânduți la un preț derizoriu din motiv că nu prezintă interes ca material vinicol, deoarece conțin concentrații semnificative de diglicozide (substanțe de natură vegetală, care conțin în structura lor hidrați de carbon, heterozide, extrase din planta degețel-roșu au acțiune tonifiantă asupra mușchiului cardiac digitalina, strofantina), ce depășesc limitele legale stabilite de Uniunea Europeană.

Acest lucru a fost anunțat de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul discuțiilor pe care le-a avut la data de 5 octombrie curent cu reprezentanții sectorului de procesare a strugurilor, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.
Întrunirea a avut loc ca urmare a ședinței din 4 octombrie a ministrului Bolea cu micii producători de struguri, care declară că nu-și pot vinde roada la unitățile de procesare și că prețul oferit pentru un kilogram este prea mic.
„Vinificatorii au menționat că, mulți producători de struguri oferă spre vânzare soiul „Moldova”, ce nu prezintă interes ca material vinicol, fiindcă se conțin concentrații semnificative de diglicozide, ce depășesc limitele legale stabilite de UE. Potrivit lor, soiul „Moldova” are o roadă bună, în medie 10 t/ha și că până la începutul războiului din Ucraina, tradițional, se bucura de cerere pe piața din CSI”, a spus Bolea.
De partea cealaltă, procesatorii susțin că, în unele situații calitatea strugurilor ar fi nesatisfăcătoare din cauza că viticultorii nu stabilesc perioada optimă de recoltare a strugurilor. Astfel, conținutul zahărului din struguri nu este suficient pentru producerea vinurilor. La fel, procesatorii de struguri mai spun că stocurile de vin din fabrici încă nu au fost epuizate și că nu au spații pentru depozitarea unei noi producții, cauza fiind provocările legate de logistică pe piața exporturilor.
În context, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a sugerat procesatorilor „să stabilească relații contractuale, să fie identificat un model lucrativ de colaborare și să înlăture barierele în comunicare”. Totodată, i-a îndemnat să înainteze propuneri pentru modificarea mecanismului de subvenționare la înființarea plantațiilor viticole.
Precizăm că, inițial s-a stabilit de legislația internațională ca, soiurile de struguri roșu nu trebuie să depășească diglicozidele de norma admisă – 15 mg/dm cubi. Ulterior, la Paris, în 2003 a fost micșorată această cotă, ajungând la 5 mg/dm cubi, ceea ce vorbește despre strictețea controlului purității de soi a vinurilor de struguri roșii.
În prezent, în Moldova se controlează conținutul în diglucozidul numai în vinurile destinate exportului. La certificarea producției pentru piața internă, acest parametru nu este reglamentat, iar puritatea de soi a vinurilor roșii se determină numai prin examenul organoleptic, adică subiectiv.
Conform specialiștilor oniologi, conținutul ridicat de diglicozide în vinurile roșii se regăsesc în soiuri precum Cabernet, soiuri hibride Moldova și soiuri de selecție nouă Negru de Ialoveni, Demetre, Flacăra.