main logo
31537

Milioane de dolari au ajuns din Rusia în Moldova printr-o bancă kârgâză

În anul 2024, 39 de milioane de dolari au fost transferaţi din Rusia în Republica Moldova prin intermediul băncii kârgâze „Capital Bank of Central Asia”. Ediţia belarusă a revistei „Nexta” scrie despre aceasta în investigaţia sa.

Milioane de dolari au ajuns din Rusia în Moldova printr-o bancă kârgâzăImagine simbol

Potrivit publicaţiei, autorităţile britanice sunt interesate de cel mai mare canal de eludare a sancţiunilor antiruseşti, elementul-cheie al căruia este o bancă kârgâză. În acest sens, în aprilie, prim-viceprim-ministrul Kârgâzstanului, Daniyar Amangeldiev, a fost invitat la Londra pentru a-i explica lui David Reid, director pentru sancţiuni în cadrul Ministerului britanic de Externe, cazul Capital Bank of Central Asia, care ar putea face obiectul sancţiunilor, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md.

La jumătatea lunii martie, guvernul kârgâz a desemnat Capital Bank of Central Asia drept bancă de decontare pentru tranzacţiile transfrontaliere în ruble ruseşti din/în Rusia. La începutul lunii aprilie, 100 % din acţiunile băncii au fost transferate în proprietatea statului. Acest lucru s-a întâmplat după ce, la 15 ianuarie, Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA a impus sancţiuni unei alte bănci kârgâze, banca Keremet. Potrivit OFAC, funcţionarii de la această bancă s-au coordonat cu funcţionari ruşi şi cu Promsvyazbank, o bancă nesancţionată, pentru a pune în aplicare o schemă de eludare a sancţiunilor începând din vara anului 2024.

„Omul de afaceri ruso-moldovean Ilan Şor, care face obiectul sancţiunilor SUA, a fost, de asemenea, implicat în negocierile privind rolul băncii Keremet. În 2024, Ministerul de Finanţe din Kârgâzstan a vândut o participaţie majoritară în banca Keremet unei firme strâns legate de un oligarh rus cu legături cu guvernul rus. Achiziţia băncii Keremet a avut ca scop crearea unui centru de evaziune a sancţiunilor pentru Rusia pentru a plăti pentru importuri şi a primi plăţi pentru exporturi”, se menţionează în decizia Departamentului Trezoreriei SUA.

Potrivit publicaţiei belaruse, „au loc schimbări în schemă, în care oligarhul moldovean Ilan Şor joacă un rol semnificativ, ceea ce poate duce la introducerea unei alte sancţiuni americane împotriva unei alte bănci kârgâze”.

„Capital Bank of Central Asia” este banca de bază în schema de plată a livrărilor de arme chinezeşti către armata rusă. Banii de la principala bancă militară a Rusiei (Promsvyazbank) ajung la Capital Bank of Central Asia prin intermediul companiei lui Ilan Şor A7, un oligarh moldovean pro-Kremlin şi „war monger”. Şi acolo sunt distribuite intermediarilor care plătesc furnizorii chinezi de arme pentru Ministerul rus al Apărării. Cu toate acestea, Europa nu este preocupată doar de acest lucru. Cu mai puţin de o lună în urmă, datorită unor scurgeri de informaţii de la cetăţeni „competenţi” din Ucraina, s-a aflat că schema „este folosită de Rusia pentru a influenţa situaţia politică din Moldov”. Numai în 2024, un „pilot” de 39 de milioane de dolari a fost transferat de la Moscova la Chişinău prin intermediul acestei scheme. În 2025, fluxurile financiare prin banca kârgâză au crescut semnificativ. Mai ales în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din republică”, scrie Nexta.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării