Mica Varșovie din R. Moldova: Stârcea păstrează viu spiritul polonez
Satul Stârcea, situat în inima raionului Glodeni, este cunoscut de localnici drept „Mica Varșovie”, datorită comunității poloneze care trăiește aici de generații. Alături de moldoveni, ruși, ucraineni și găgăuzi, polonezii și urmașii acestora continuă să ducă mai departe limba, credința și obiceiurile moștenite.

Potrivit preotului Stanislav Obreja, care slujește în parohia catolică „Regina Sf. Rozariului” din localitate, în fiecare duminică între 15 și 25 de persoane participă la slujbe, numărul crescând în perioada sărbătorilor importante. El subliniază că biserica a jucat un rol esențial în păstrarea limbii poloneze în rândul comunității, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.
Istoria prezenței polonezilor în Stârcea este strâns legată de evenimentele politice din secolul XIX. Lilia Gurscaia, președintele Comunității poloneze „Starczańskie dzwoneczki”, relatează că, potrivit tatălui său, polonezii au ajuns aici după o răscoală împotriva autorităților din Polonia, stabilindu-se în Basarabia pentru că aici nu erau impuse taxe sau recrutări militare, iar fiecare bărbat primea pământ pentru gospodărie.
În timp, comunitatea și-a adaptat tradițiile și limba, formând o vorbire mixtă, denumită local „limba stârceană”, în care se regăsesc influențe poloneze și ucrainene.
„La noi acasă se vorbea în stârceana. Toate rugăciunile și colindele erau în limba poloneză”, a spus Lilia Gurscaia.
Unul dintre centrele de identitate culturală ale satului este muzeul local, vizitat atât de turiști din țară, cât și din străinătate.
În ziua vizitei jurnaliștilor, la muzeu se afla și Agnieszka Adamiec, turistă din Polonia, care a aflat despre sat dintr-o emisiune a celebrului bucătar Robert Makłowicz.
„Este foarte interesant. Voiam să cunosc pe cineva care trăiește aici și să aflu cum e viața într-o comunitate poloneză din Moldova”, a spus ea.
Un alt spațiu important pentru păstrarea identității este Casa Poloneză din sat, unde au loc ateliere, sărbători și cursuri de limbă și cultură. Potrivit directoarei instituției, Iana Pastuhova, legătura cu Polonia este întreținută prin vizite ale profesorilor și activități comunitare.
„Când ne adunăm și cântăm cântece poloneze sau pregătim mâncare tradițională, bunicii se emoționează profund”, a declarat ea.
Fosta angajată a Casei Poloneze, Ludmila Iablonscaia, afirmă că în ciuda trecerii timpului, în Stârcea domnește o atmosferă de armonie între toate etniile: „Oamenii se înțeleg bine, se vizitează, socializează. Tradițional, nunțile și botezurile erau evenimente ale întregului sat.”
Potrivit recensământului din 2024, în localitatea Stârcea, parte a orașului Glodeni, locuiesc aproximativ 300 de persoane.