main logo
27440

Mica Elveție sau Maldive de Moldova: Ce poți vizita în nordul țării

În timp ce unii moldoveni sunt de părere că pentru a călători au nevoie de pașaport, viză și valiză, alții nu ratează șansa de a-și descoperi plaiul natal, întrucât, oricât de mic ar părea acesta, orice colț ne poate spune o poveste.

Mica Elveție sau Maldive de Moldova: Ce poți vizita în nordul țăriiFoto: tvn.md.

Ca sursă de inspirație, pentru cei ce doresc să-și îndrepte pașii către nordul republicii, găsiți top 7 locuri de vizitat, transmite Știri.md cu referire la tvn.md.

Lacul Albastru

Lacul Albastru este situat la marginea satului Naslavcea, raionul Ocnița. Pe timpuri, o carieră inundată de argilit, astăzi, un lac impresionant, de culoare turcoaz, cu o plajă de grafit. Cu toate că înotul este interzis, întrucât adâncimea apei atinge 60 de metri, peisajele locale compensează acest lucru.

Parcul Țaul

Parcul Țaul este unul dintre cel mai frumoase parcuri din Moldova. De asemenea, acesta este cel mai mare parc din toată țara și unul dintre cele mai mari din Europa de Sud-Est. Parcul Țaul este situat în imediata apropiere a satului Țaul, raionul Dondușeni, la o distanță de șase kilometri de centrul raional. De asemenea, pe teritoriul parcului se află Conacul Pommer, iar în partea inferioară a parcului este un bazin acvatic. Intrarea în parc este liberă.

Cariera din Satul Fetești – „Mica Elveție a Moldovei”

Satul Fetești este situat într-o zonă deosebit de pitorească, unde zăcămintele de piatră de calcar reprezintă o mărturie impresionantă a forței naturii. Acest loc este cunoscut și sub numele de „Mica Elveție a Moldovei”, datorită peisajelor feerice pe care le creează. Defileul de la Fetești, cu o lățime de 250 de metri, adăpostește pe malurile sale înalte și abrupte numeroase peșteri, care sunt adesea folosite de îndrăgostiți drept refugii romantice.

Mănăstirea Călărășeuca

Mănăstirea Călărășeuca (uneori Călărășăuca sau Calarașovca) este o mănăstire din nordul Republicii Moldova, situată pe malul drept al Nistrului, în raionul Ocnița, într-un cadru natural pitoresc, fiind înconjurată din trei părți de stânci și păduri. În vârful uneia dintre stâncile ce înconjoară lăcașul sfânt poate fi văzut schitul-peșteră, încărcat de forța rugăciunii citite aici secole la rând, și crucea instalată alături, care face parte din salba de mănăstiri rupestre dezvoltate de-a lungul fluviului Nistru în norii creștinismului.

Pădurea Domnească

Pădurea Domnească este cea mai mare rezervație naturală din R. Moldova, fiind amplasată pe teritoriul a două raioane – Glodeni și Fălești, de-a lungul Prutului. Zimbri, măgari, cai, bâtlani, stejari bătrâni de peste 200 de ani și movile unice în Europa puteți să admirați acolo. Rezervația „Pădurea Domnească” include mai multe obiective turistice – Rezervația peisagistică „Suta de Movile”, Cheile Butești, Reciful „Stânca Mare”, Zimbrăria, Ţara Bâtlanilor și Stejarii Seculari.

Peștera „Emil Racoviță” 

Peștera „Emil Racoviță” sau „Cenușăreasa” este cea mai mare peșteră din Republica Moldova și a 26-a cea mai lungă peșteră în lume. Peștera Emil Racoviță este locul unde se intersectează granițele a trei state: Ucraina, Republica Moldova și România. Singura intrare în peșteră se află pe teritoriul Republicii Moldova, în apropierea satului Criva, raionul Briceni. În golurile carstice se află peste 20 de lacuri, cu adâncimea nu mai mare de doi metri și temperatura constantă de 8-11°C. Lățimea tunelurilor este de 30-40 de metri, iar lungimea variază între 60 și 100 de metri. 

Monumentul „Lumânarea Recunoștinței” 

Lumânarea Recunoștinței este un monument în Soroca, Republica Moldova. Monumentul are circa 30 de metri înălțime. Ideea a fost propusă de scriitorul Ion Druță, în memoria poetului anonim – autorul baladei populare „Miorița”. De pe platforma în formă de semicerc, amenajată special pentru turiști, se poate admira priveliștea impresionantă a orașului Soroca, a fluviului Nistru și a zonelor înconjurătoare. Accesul la această perspectivă panoramică necesită urcarea a peste 600 de trepte, o experiență care merită fiecare efort depus.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării