Meşterii populari şi-au dat întâlnire la Cetatea Soroca
Peste 100 de meşteri populari din Republica Moldova şi din străinătate au participat, la Soroca, la un târg anual. Aceștia și-au expus obiectele de artizanat, iar vizitatorii au avut ocazia să le admire sau chiar să le cumpere.

Târgul meșterilor populari de la Soroca a început cu o paradă a portului popular. Participanții au traversat Piața Libertății şi au ajuns la Cetatea Soroca. Atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de ansamblurile locale, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
La târg s-au adunat meșteri populari din toate colțurile Republicii Moldova, specializați în olărit, prelucrarea lemnului, țesut sau confecționarea instrumentelor populare.
„Am venit astăzi cu ii tradiționale, cămăși bărbătești și femeiești tradiționale, precum și multe elemente croșetate: fețe de masă, cuverturi, pernuțe. Mai confecționăm la comandă, schimbăm idei și lucrări cu alți meșteri. Așa ne petrecem vacanța. Reprezint butoaie pentru basamac, în care oamenii fac aşa-numitul coniac. La care le trebuie vin şi de acasă şi cumpără.”
La târgul de la Soroca au venit și meșteri populari de peste Prut, din județele Botoșani și Iași.
„Noi venim din comuna Todireni, județul Botoșani, și am venit aici cu țesături. Este a doua ediție la care participăm. Ne ocupăm cu țesutul atât la războiul orizontal, cât și la cel vertical. Dacă anul trecut am venit cu războiul vertical, anul acesta am decis să venim cu stativele și cu războiul orizontal, pentru că trebuie să facem cunoscute ambele războaie. Am venit la dumneavoastră cu ii și catrințe. Uitați acolo un costum cât de cât încropit, pentru că bate vântul. Este ia de Iași și fusta de lucru tot de Iași. La noi, la Iași, fusta în plie este pentru sărbătoare, iar cea dreaptă, catrința, care se poartă și pe la munte, în Bucovina, este pentru lucru. E foarte frumos, foarte bine, lumea este primitoare în primul rând. Eu am venit cu măști, cu căluți. Uitați-vă, acesta este un căluț, cu capre! - Din ce sunt confecționate? - Numai din materiale naturale. Adică piei de miel, lemn, piele.”
Doritorii au putut participa la ateliere de creaţie şi să cumpere diverse obiecte artizanale.
„Am venit astăzi cu un masterclass, împreună cu colegii mei. Confecționăm cel mai simplu coșuleț, care durează aproximativ două ore să fie făcut. Este datoria noastră să păstrăm și să promovăm tradițiile naționale. Ia este o haină națională care, din moși-strămoși, a fost purtată, de aceea îmi place atât de mult. Acasă am cămăși din ii și vreau să mă mai înnoiesc cu o altă ie. Am venit astăzi la târg pentru că ţinem foarte mult la portul şi meșteșugul nostru popular. Am cumpărat ceva pentru a înfrumuseţa ungheraşul pe care îl avem acasă”.
Târgul a fost organizat de Secția Cultură a Consiliului Raional Soroca.
„Practic, sunt prezente toate genurile de meșteșuguri, ceea ce este foarte important, iar obiectivul principal este promovarea și conservarea meșteșugăritului. Sărbătoarea este organizată în cadrul sărbătorii portului popular”, a spus Grigore Bucataru, şef, Secţia Cultură Soroca.
Târgul Național al Meșterilor Populari se află la cea de-a 13-a ediție.