main logo
1134

Meșter de cobze: Acest instrument reprezintă sufletul nostru românesc

Cobza ar putea fi inclusă în lista patrimoniului UNESCO. Un dosar comun a fost înaintat recent de Republica Moldova și România. Astăzi, în Moldova mai sunt doar trei lutieri care meșteresc astfel de instrumente. Este vorba de Nicolae Dron din Gura Galbenei, Cimișlia, și doi din cei 11 copii ai săi.

Meșter de cobze: Acest instrument reprezintă sufletul nostru românescColaj: Știri.md

„Când am început să mă ocup de cobză, mă gândeam: „Dar de ce nu m-am apucat de asta mai devreme?”. Că este un instrument atât de interesant, el ne reprezintă sufletul nostru românesc. Cobza e cel mai vechi instrument al poporului nostru”, spune Nicolae Dron, transmite Știri.md, cu referire la europalibera.org. 

Cobza, care ar putea fi inclusă în lista patrimoniului UNESCO, se mai face doar într-un atelier din Republica Moldova. Lutierul Nicolae Dron din satul Gura Galbenei are 70 de ani și confecționează instrumente de 20 de ani. 

„Când intru în atelier, tensiunea e normală, se reglează. Aici ai doar un singur scop și atunci uiți de tot pe lume și rămâi doar tu și cobza. Acesta este și farmecul. Cu cât mai mult petreci aici, cu atât mai bine”, spune meșterul.

În trecut fotograf și ziarist, a îndrăgit meșteșugul cobzelor și al mandolinelor. Lucrează la o cobză aproximativ o lună. Până în prezent a făcut peste o sută de instrumente. 

„A trebuit să colind toată Moldova, pădurile noastre. La Trinca am găsit ceva lemn, dar a trebuie să mai caut, pentru că nu corespundea textura. Copacul trebuie să crească în piatră, în munte. (...) Am lemn din India, cel mai mult luăm din România. De asemenea, avem din Elveția, Brazilia, Liban”, spune lutierul. 

Din cei 11 copii ai săi, cinci sunt meșteri populari. Doi fac cobze, iar trei - viori. 

„Ca să meargă mai departe, să transmitem tradiția, Dumnezeu ne-a dat copii. Cinci dintre copiii noștri sunt meșteri populari la noi, fetele sunt pedagogi. Am 29 de nepoți”, a spus Nicolae Dron. 

Republica Moldova și România au înaintat la începutul lunii aprilie un dosar comun la UNESCO - „Cobza, tehnici și muzici tradiționale”. 

„Eu cred că interesul va crește, că popularizarea instrumentului va avea loc”, a menționat meșterul. 

Potrivit Centrului Național de Conversare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în Republica Moldova sunt 27 de cobzari și trei lutieri care meșteresc cobzele. 

Video: Europalibera.org

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării