main logo
7308

Meseria de tractorist revine: Tinerii readuc la viață agricultura

În R. Moldova, doar câteva școli profesionale mai pregătesc tractoriști, deși cererea pe piață pentru astfel de specialiști este tot mai mare. La școala profesională din Râșcani, aproape 100 de tineri, majoritatea din mediul rural, învață meseria de tractorist, combinând teoria cu practica pe un teren de 80 de hectare și patru tractoare moderne, donate de Japonia.

Meseria de tractorist revine: Tinerii readuc la viață agriculturaColaj: Știri.md

În cadrul unui reportaj marca Europalibera.org, Vera Badrajan, instructor la școala profesională din Râșcani de aproape 40 de ani, spune că meseria de tractorist a fost întotdeauna una importantă și bine plătită, transmite Știri.md.

„Tot timpul am avut grupe de tractoriști. Noi le suntem și mamă, și specialist, și ghid în viață”, spune Vera Badrajan.

Printre elevi se numără și Arsenie Secrieru, un tânăr de 16 ani din satul Puciumbeni, Râșcani, care vrea să urmeze tradiția familiei.

„Poate să rămân eu în locul lui bunicul, să lucrez mai departe. Așa vreau să-mi ajut familia, prin muncă, nu stând pe telefon,” mărturisește Arsenie.

La școala din Râșcani, lecțiile practice se desfășoară pe un teren agricol de 80 de hectare, unde elevii învață să are, să semene și să cultive. Deși școala deține 15 tractoare, doar patru sunt în stare bună de funcționare, datorită unei donații din Japonia.

„Ne-am dori echipamente mai performante, dar un elev bine pregătit poate face față oricărui tractor modern”, spune un specialist al școlii.

Cererea pentru tractoriști este în creștere, potrivit Agenției de Ocupare a Forței de Muncă, care anunță aproximativ 30 de posturi vacante pentru tractoriști.

Totuși, necesarul real pe piață este mult mai mare, în special în regiunile cu terenuri agricole consolidate, care variază de la 50 la 5.000 de hectare.

„Agenții economici solicită elevi pentru practica de producție și, de multe ori, le oferă locuri de muncă după absolvire. Munca de tractorist este una dintre cele mai bine plătite, cu salarii care ajung la 20.000 de lei”, afirmă reprezentanții școlii.

Interesul pentru meseria de tractorist este în creștere, iar tinerii de la Râșcani demonstrează că agricultura modernă are viitor în Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării