Medicul oncolog care luptă să schimbe percepțiile cu privire la cancer
Medicul oncolog Vadim Ghervas încearcă să schimbe percepțiile oamenilor cu privire la cancer.

Potrivit medicului, cancerul poate fi învins, însă doar în cazul în care persoana se adresează la timp la medic, transmite Știri.md.
„Cancerul are o latură mare neagră, dar are multe laturi mici albe. Fiecărui om încerc să-i explic - cancerul este batabil, noi îl putem învinge, doar dacă ne adresăm la timp. Aceste momente aduc o umbră neagră asupra cancerului. Oamenii stau acasă, oamenii se tem, oamenii nu întreabă de specialist. Ei întreabă vecinii, întreabă la stânga, la dreapta și citesc undeva. Pe când partea albă a cancerului ar fi, cum i-am spus recent unui coleg, că 50% din oamenii care trec pe lângă ușa dumitale și trec la secția de internare ar putea să nu vină aici, doar făcând un control de rutină la timp. Iată acesta este un moment pe care trebui să-l înțelegem. Oamenii s-au săturat de control de rutină. Dați o analiză generală de sânge. Mergeți la un un control exact. Spre exemplu ginecologic - testul la cancer de col uterin, faceți o colonoscopie, faceți o mamografie. Mergând la timp la medicul specialist, care se ocupă zi de zi de asta. O specializare ultra-îngustă o să permită micșorarea umbrei negre a cancerului și să aducem o lumină albă asupra ei”, a explicat medicul în cadrul unui nou episod al podcastului „Titania”.
Vadim Ghervas se arată sigur că poate fi schimbată percepția cu privire la cancer, de la o boală fatală la o boală care poate fi controlată pe termen lung.
„Categoric! Asta e și menirea mea, de asta și lupt. Noi am făcut așa un cerc închis pe dealul Telecentrului, la Institutul Oncologic, și pe noi nu ne vede și nu ne cunoaște, și nu ne aude nimeni. Dacă o să întrebați pe cineva despre un ginecolog renumit, o să vă dea nume, dacă o să întrebați despre un pediatru, o să vă dea nume. Dacă o să întrebați pe cineva în stradă: spuneți, vă rog, un nume la un medic oncolog, nu știu dacă o să vă răspundă cineva, pentru că noi ne-am închis acolo și se creează impresia că au ajuns să ne cunoască doar cei care au ajuns la noi, pe când noi ar trebui să fim deschiși, să discutăm cu oamenii și încerc acum prin toate metodele ca oamenii să înțeleagă: da - e cancer, da - e fatal, dar e fatal când e târziu”, a subliniat medicul.