Medicul moldovean care a intrat în istoria medicinei din România
Un medic din Moldova a dat un suflu nou medicinei româneşti. El a efectuat recent primul în istoria țării vecine transplant pulmonar și a dat speranță la zeci de pacienți.
Igor Tudorache, în vârstă de 44 de ani, a făcut primii pași în medicină la Spitalul Clinic Republican, unde şi-a petrecut practica când era student, informează Publika.md.
Mentorul lui Igor Tudorache, directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, spune că discipolul lui şi-a dorit întotdeauna să efectueze transplanturi de organe.
„Îl cunosc bine fiindcă el a fost coleg cu feciorul meu. Dese ori la noi în casă. El tot ce face face migălos", a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.
După absolvirea studiilor în Moldova, tânărul specialist a urmat rezidenţiatul în România. Mai bine de 15 ani el lucrează într-o clinică universitară din Germania, și chiar a devenit eroul unui film documentar.
„Programul de transplant de plămâni în Germania este unul din cele mai avansate din lume. Ei concurează cu două clinici din Statele Unite al Americii şi din Hannover. Ei fac 130 -140 de operaţii anual", a spus directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru.
În România, medicul moldovean a efectuat două transplanturi de plămâni la doi pacienţi.
„Posibilitatea de a mai face transplant de plămâni, pentru pacienţii români în străinătate este destul de mică la ora actuală. Fiecare ţară îşi protejează organele, îşi protejează pacienţii de pe lista de aşteptare. Pentru ţara care îşi dezvoltă un program propriu de transplant este o mare realizare", a declarat Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant.
Specialiştii români spun că intervenţia chirurgicală este una dintre cele mai complicate și mai costisitoare. Constă în jur de 80.000 de euro şi durează aproximativ 6 ore.