main logo
1909

Medicii avertizează: Țânțarii transmit mai multe boli. Cum ne protejăm

Potrivit Centrului European Pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, Europa se confruntă cu un risc tot mai mare de apariție a bolilor transmise de țânțari.

Medicii avertizează: Țânțarii transmit mai multe boli. Cum ne protejăm

Cum ar trebui să ne protejăm de aceste insecte, dar și ce măsuri trebuie luate dacă am fost înțepați, spune Pavel Cepraga. Țânțarii sunt niște insecte specifice mai multor regiuni ale planetei, iar uneori aceștia pot transmite infecții prin înțepătură. Numărul cazurilor de boli asociate cu înțepăturile de țânțari a crescut în Europa din cauza schimbărilor climatice ce favorizează migrația insectelor, transmite Știri.md cu referire la Radio Moldova.

Deși în Republica Moldova nu sunt caracteristice boli precum Dengue, febra galbenă sau Zika, totuși în 2019 în țară a fost confirmat primul caz de infectare cu virusul West Nile, iar majoritatea oamenilor înțepați de țânțari dezvoltă simptome precum roșeață, mâncărime sau reacții alergice.

Medicii recomandă spălarea locului înțepăturii cu apă și săpun pentru a evita infecțiile, aplicarea cremelor sau unguentelor ce calmează mâncărimea și ajută la regenerarea pielii, iar dacă apar febra, durerea de cap, greața și vărsăturile, se recomandă consultarea de urgență a medicului.

Mai nou, un studiu apărut la finele lunii iunie în revista Acta Dermato-Venereologica menționează că aplicarea locală a căldurii în zona înțepăturii timp de 5-10 minute reduce senzația de mâncărime în circa 81% de cazuri.

Aveți grijă de sănătate și nu uitați să efectuați vaccinurile internaționale dacă următoarea dumneavoastră călătorie presupune acest lucru.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării