main logo
898

Medic: Zilnic se înregistrează 3 cazuri de mușcături de căpușă la copii

Odată cu încălzirea vremii, a revenit și pericolul căpușelor. La Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din Chișinău, zilnic sunt înregistrate, în medie, câte trei cazuri de mușcături de căpușă la copii. Medicii atrag atenția că aceste insecte pot transmite boli grave, cum ar fi boala Lyme, iar măsurile de prevenție sunt esențiale.

Medic: Zilnic se înregistrează 3 cazuri de mușcături de căpușă la copiiImagine simbol

Potrivit medicului epidemiolog Parascovia Gori de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), condițiile de mediu favorabile din ultima perioadă au permis căpușelor să rămână active aproape tot timpul anului, crescând astfel contactul cu oamenii, transmite Știri.md cu referire la radiomoldova.md.

Căpușele preferă zonele cu iarbă înaltă și umiditate – păduri, parcuri, tufișuri – și se atașează de corpul uman pentru a se hrăni cu sânge.

„Cea mai frecventă maladie transmisă de căpușe în Republica Moldova este boala Lyme. Căpușele pot transmite și alte boli, precum encefalita de căpușă, febra Q, febra hemoragică Crimeea-Congo sau babesioza”, a declarat Parascovia Gori.

Zonele preferate de insecte sunt cele bine vascularizate ale corpului: axilele, zona inghinală, gâtul, capul, abdomenul și membrele. Dacă sunt smulse incorect, căpușele pot lăsa în piele părți din corp, provocând inflamații sau infecții grave. De aceea, specialiștii recomandă consultarea unui medic în caz de mușcătură.

Pentru a preveni mușcăturile, specialiștii recomandă:

  • purtarea hainelor cu mâneci lungi și a pantalonilor lungi;
  • folosirea substanțelor repelente;
  • alegerea hainelor și păturilor de picnic în culori deschise;
  • evitarea atingerii plantelor în timpul drumețiilor;
  • inspectarea corpului imediat după ieșirile în natură.

„După ce petrecem timpul în spații verzi, este important să ne verificăm cu atenție hainele și corpul, de preferat în fața oglinzii. Dacă dormim în cort, să folosim substanțe antiinsecte și folii de protecție”, a adăugat medicul epidemiolog.

Anul trecut, ANSP a înregistrat circa 250 de cazuri de boală Lyme, dintre care 88 au fost copii cu vârste sub 17 ani. În ciuda riscurilor, autoritățile locale nu au început încă campaniile de dezinsecție în parcurile din Chișinău. Administrația Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi a anunțat că acțiunile vor începe abia după sărbătorile pascale.

Până la începerea campaniei oficiale de dezinsecție, singura protecție rămâne vigilența și respectarea măsurilor de prevenție.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării