main logo
2818

Medic: Cum greșesc părinții în relația cu copiii și cu pediatrii

Dorina Agachi, medic pediatru, fondatoarea proiectului „Doctorul Meu”, a vorbit în cadrul unui podcast despre greșelile pe care le comit părinții în relația cu copiii lor, dar și cu medicii pediatri. Aceasta spune că este foarte important ca medicul și părintele să rezoneze atât din punctul de vedere al comunicării, cât și al accesibilității.

Medic: Cum greșesc părinții în relația cu copiii și cu pediatriiDorina Agachi, medic pediatru/Foto: Captură de ecran

În cadrul „Nota Doi” Anti Podcast cu Vadim Cușnir, Dorina Agachi a spus că un medic pediatru nu poate să delimiteze, nu poate să aibă impact doar asupra bolii, nu are cum să se ocupe stric de tratament până nu se uită la starea psiho-emoțională atât a copiilor, cât și a părinților, transmite Știri.md.

„Nu ai cum să indici un medicament sau o procedură medicală unei familii și să nu te faci convins și să nu anticipezi cât este de greu, de exemplu, să speli nasul sau să-l provoci pe copil să fie hidratat. Este una să scrii pe foaie, mecanic, asta o poate face și un robot. Pediatrul va completa, în obligativitate, atât aspectul somatic, cât și aspectul psiho-emoțional”, explică Dorina Agachi.

Potrivit specialistului, aici deja este „o responsabilitate” a părinților de a găsi acel pediatru cu care să rezoneze atât din punctul de vedere al comunicării, cât și al accesibilității.

Medicul susține că una dintre cele mai mare probleme în relația „părinte - pediatru” este faptul că părinții deranjează cu întrebări superficiale, la care ei ar putea singuri să găsească răspuns, deoarece au accesul la foarte multă informație.

Dorina Agachi susține că le recomandă părinților să urmărească surse sigure, să citească, să se informeze despre creșterea copiilor, pentru că sunt anumiți medici, psihologi, anumite familii cu experiență pe care o împărtășesc în mediul online. Totuși, spune ea, este important să fie un fir medical în toată această treabă.

„Eu sunt okay pentru tot ce înseamnă rețele și părinții se informează de aici, dar permanent punctez să se informeze din surse medicale. Asta ar fi de la Ministerul Sănătății, de pe paginile medicilor și altele”, spune pediatrul.

Potrivit medicului, sunt foarte multe cazuri în care primește de la părinți întrebări foarte banale: „Eu îi înțeleg, dar totuși suntem în era informațiilor și asta ar fi culmea. (...) Suntem într-o epocă în care avem foarte multă informație și nu este cazul să ne supărăm și să ne panicăm”.

Cât despre implicarea taților în creșterea și sănătatea copiilor, Dorina Agachi susține că această tendință abia începe să apară.

„Noi suntem încă în perioada de tranziție de la tot ce se numește patriarhat. Da, tendința este una bună de a se implica tații, dar este o tendință care abia începe să apară. Sunt situații în care pare o chestie de trend ca ambii părinți să se implice. Cu toate acestea, când este vorba de boală, mai mult se implică mamele încă. Nu e atât problema în care un tată nu a venit, e mai mare problema când tatăl vine, dar nu cunoaște nimic. E strigător la cer. Mi-am permis odată să scot un tată din birou pentru că acesta stătea în telefon”, precizează specialistul.

Totuși, medicul spune că sunt și tați foarte implicați, fapt pe care-l admiră și-l respectă: „Sunt și tați care vin singuri. Sunt destul de puțini. Unii sunt foarte introduși în problema copilului, alții mai puțin, dar totuși... E și frumos când vin ambii părinți”. 

Orice părinte își iubește copilul (cu mici excepții), însă este nevoie de a face un echilibru între „acest ținut din strâns” și „libertate”, spune Dorina Agachi.

„Este corect copilului să i se comunice, să i se explice, să i se ofere niște modele de libertate, dar obligatoriu cu un pic de supraveghere pe care el nici nu o simte. Copilul nu trebuie să facă ceva pentru că va fi pedepsit, trebuie să facă pentru că asta e sănătos, că asta îi trebuie lui. Totuși, acest proces este lung, asta și trebuie să înțeleagă părinții”, explică specialistul. 

Potrivit ei, acest model de a-i furniza copilului un soi de pedeapsă sau niște consecințe grave nu este okay. Ea spune că cel mic de unul singur ajunge să conștientizeze totul, însă pentru acest lucru el are nevoie de mai mult timp.

„Copilul care este lăsat să decidă singur nu e un copil lăsat de capul lui, pentru că părinții sunt alături de el, coboară la înălțimea lui, îl invită în rutina lor și nu insistă asupra unor lucruri. Copilul este și el o personalitate și poate nu are uneori chef de ceva. (...) Acceptarea este, de fapt, cheia unei relații. În momentul în care părintele o să se focuseze exclusiv pe copilul lui și o să vadă tot ce e mai bun în el și o să scoată aceste calități în evidență, elementele astea de minus vor fi niște frunze care vor intra în pământ, se vor transforma în humus și într-un moment dat vor reflecta mai departe laturile”, conchide pediatrul.

Urmăriți întregul podcast mai jos: 

Video: Youtube/Vadim Cusnir

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării