main logo
1363

Mecanismele de apărare la stres: Tot ce trebuie să știi despre coping

Află ce sunt mecanismele de apărare la stres și cum le poți folosi pentru a te ajuta să treci peste momentele grele. Există o gamă variată de mecanisme sănătoase care te pot ajuta să gestionezi cu succes factorii de stres.

Mecanismele de apărare la stres: Tot ce trebuie să știi despre copingFoto: catine.ro

Abilitățile de apărare te ajută să ai o poziționare sănătoasă în fața momentelor stresante. Este aproape imposibil ca stresul să dispară complet în astfel de situații, dar cu ajutorul acestor mecanisme îți poți gestiona constructiv emoțiile, transmite Știri.md cu referire la catine.ro.

Ce sunt mecanismele de apărare la stres

Stresul poate provoca o serie de simptome precum epuizare, tensiune musculară, atacuri de panică, anxietate și chiar depresie. Un mecanism de apărare este util atunci când stresul, disconfortul și neliniștea te epuizează.

Mecanismul de apărare la stres este o tehnică pe care o poți folosi pentru a naviga cu succes printre factorii de stres. Acestea te ajută să faci față momentelor dificile și sunt o modalitate prin care poți răspunde preocupărilor psihologice sau fiziologice.

„Mecanismele de apărare funcționează deoarece îți permit să reacționezi la stres, mai degrabă decât să experimentezi stresul fără niciun fel de apărare.”, explică psihologul Brianne Markley.

Când vine vorba despre modalitățile de acțiune, acestea sunt împărțite în două categorii: mecanismul de apărare activ și mecanismul de apărare evitant.

Copingul activ se definește prin abordarea unei preocupări într-o manieră directă. De exemplu, dacă trebuie să gestionezi un factor de stres la birou, o strategie de coping activ este să faci un brainstorming cu soluțiile posibile. Ulterior, poți începe să lucrezi pentru a rezolva problema.

Copingul evitant este definit prin evitarea problemelor sau minimizarea acestora. De asemenea, îl poți recunoaște după faptul că te lași distrasă de la preocupările tale, de teama de a înfrunta problemele.

Diferența dintre mecanismele de coping și mecanismele de apărare

Cele două concepte pot fi ușor de confundat deoarece au unele asemănări. Cu toate acestea, ele sunt, de fapt, foarte diferite.

Mecanismele de apărare se manifestă de cele mai multe ori la nivel inconștient. Mai exact, le folosești fără să fii conștientă că o faci. Mecanismele de apărare îți pot schimba starea de spirit.  

Mecanismele de coping sunt utilizate pentru a gestiona o situație externă care îți creează probleme. Spre deosebire de mecanismele de apărare, utilizarea mecanismelor de coping este de obicei conștientă și intenționată.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării