main logo
681

MEC extinde programul de mentorat pentru profesorii debutanți

Comunicarea cu elevii, practicarea unor metode moderne de predare, gestionarea clasei și aplicarea cunoștințelor psihopedagogice sunt principalele provocări cu care se confruntă tinerii specialiști atunci când își încep activitatea într-o instituție de învățământ, atrag atenția directorii de școli. Ministerul Educației a instruit peste o mie de mentori pentru a sprijini tinerii să acumuleze experiență profesională și să se adapteze la cerințele procesului de instruire.

MEC extinde programul de mentorat pentru profesorii debutanțiImagine simbol

Aplicarea practică a cunoștințelor teoretice acumulate pe băncile universității rămâne o mare provocare pentru proaspeții absolvenți, în special în domeniul psihopedagogic, consideră directoarea Liceului Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău, Maia Dobzeu. Instituția sprijină cadrele didactice tinere prin instruiri oferite de mentori, care le ajută să depășească dificultățile, transmite Știri.md, cu referire la moldova1.md.

„Deși tinerii vin cu o pregătire teoretică bună, aplicarea practică se dovedește mai dificilă. Se confruntă cu comportamente variate ale copiilor și cu provocările relațiilor din clasă. Mulți își imaginează că elevii vor fi cuminți și atenți, ca niște „soldăței”, dar realitatea este diferită. Până își formează o autoritate în fața elevilor și a părinților, până se afirmă ca profesori, le este destul de greu. Psihopedagogia, chiar dacă este cunoscută teoretic, nu este întotdeauna aplicată eficient în practică”, a subliniat Maia Dobzeu.

În plus, tinerii specialiști aduc un suflu nou în școli, precizează Maia Dobzeu. Statul și Primăria Capitalei le oferă mai multe facilități pentru a-i încuraja să rămână în sistemul educațional.

„Există indemnizația anuală oferită de stat pentru perioada în care cadrele didactice au statutul de tineri specialiști. În plus, Primăria municipiului Chișinău oferă un sprijin de 2.000 de lei lunar pentru plata chiriei, pentru cei care locuiesc în chirie. La nivel instituțional, tinerii specialiști beneficiază și de suport metodic din partea comisiilor metodice și a mentorilor”, a punctat aceasta.

Pentru a-i ajuta pe aceștia să se integreze mai ușor în profesie, Ministerul Educației, prin intermediul Institutului Național pentru Educație și Leadership (INEL), a extins programul de mentorat destinat cadrelor didactice. Directoarea INEL, Viorica Andrițchi, a anunțat că anul trecut au fost pregătiți peste o mie de mentori, iar cei din școlile cu predare în alte limbi decât româna au fost selecționați recent pentru o nouă sesiune de formare profesională. Aceasta va începe la sfârșitul lunii iulie și va continua în august și septembrie.

„Mentorii noștri oferă sprijin pe teme de interes actual pentru profesori, fie că este vorba despre tehnologie, incluziune sau studierea limbii române, și contribuie la dezvoltarea întregului sistem educațional. De exemplu, recent am desfășurat un program de formare privind educația bazată pe valori. Mentorii instruiți l-au replicat apoi în școlile lor, în concordanță cu noua dezvoltare curriculară”, a adăugat Viorica Andrițchi.

Programul de mentorat este structurat pe trei direcții majore: sprijin pentru tinerii specialiști nou-intrați în sistem, dezvoltare profesională pentru cadrele didactice cu experiență și mentorat tematic, axat pe subiecte relevante pentru comunitatea educațională.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării